Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
29 septembrie 2017, 17:35 views 7504
A fost odată un artist (Foto, Video)
29 septembrie 2017, 17:35 views 7504

A fost odată un artist (Foto, Video)

La Casa de Cultura din satul Zăicani, raionul Rîșcani, a fost organizată o serată de comemorare a cunoscutului actor de teatru şi cinema Vasile Tabîrță, în cadrul căreia a fost marcată și cea de-a 30-a aniversare a filmului „Tunul de lemn" cu participarea actorului.

La eveniment au fost prezenți oaspeți din toată republica, reprezentanți ai primărilor raionale etc., reprezentanți ai Uniunii Cineaștilor, colegi de-ai lui Vasile Tăbîrță care nu au putut să lipsească de la eveniment.

Serata de comemorare a regretatului actor, intitulată „A fost odată un artist", face parte din suita de manifestări consacrate aniversării a 30-a a filmului „Tunul de lemn". Printre cei prezenți s-a numărat și actrița Veronica Grigoraș, care a interpretat rolul Mariei, eroina principală a filmului. Actriței îi aparține și inițiativa organizării acestor evenimente.

Reamintim că, timp de 28 de ani (1970-1998), Vasile Tăbîrţă a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Bălţi. Aici a interpretat peste 50 de roluri în spectacolele: „Dragoste din mai" de A. Marinat, „Oameni energici" de V. Sukșin, „Doi morţi vii", „Iorgu de la Sadagura" şi „Despot Vodă" de Vasile Alecsandri, „Osînda" de I. Puiu, „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale, „Frunza de la urmă" de A. Cibotaru, „Angajare de clovn" de Matei Vişniec etc.

Din 1998 a fost actor la Teatrul Municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale" din Chișinău. Aici maestrul a interpretat roluri care l-au consacrat ca actor: rolul central în "SRL Moldovanul" de Nicolae Esinencu, Levi Matei în „Maestrul şi Margareta" de Mihail Bulgakov, părintele din „Jertfe patriotice" după I.L. Caragiale şi Vasile Alecsandri, Pampon în „D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale.

Vasile Tăbîrţă s-a produs în mai multe filme, debutînd în anul 1976 pe marele ecran, în filmul lui Iacob Burghiu „Nu crede ţipătului păsării de noapte". Actorul a devenit celebru graţie rolului bătrînului din „Tunul de lemn" (1986), al ţăranului din „Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă" (1990), al lui moş Ion în „Moş Ion în Cosmos" (1993). Actorul a interpretat roluri de neuitat în filmele „La porțile satanei" (1980); „Fii fericita, Iulia!" (1983); „Floare albastră" (1987); „Corbii prada n-o împart" (1988); „Văleu, Văleu, nu turna" (1991).

Vasile Tăbîrţă a făcut parte din trupa de actori ai Asociaţiei de Creaţie „Buciumul", din echipa de creaţie a emisiunii televizate „Peştișorul de aur". Maestrul s-a afirmat în calitate de regizor, autor de texte pentru cîntece de estradă şi scenarii cinematografice. A primit titlul de maestru în artă, fiind decorat în anul 1999 cu medalia „Meritul Civic".

Cuvinte cheie:

Rîșcani , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.