Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
28 decembrie 2015, 11:00 views 10284
Sătenii din Vasileuţi sînt isterizaţi de tîrcoalele unei creaturi
28 decembrie 2015, 11:00 views 10284

Sătenii din Vasileuţi sînt isterizaţi de tîrcoalele unei creaturi

Panică în satul Vasileuţi, raionul Râşcani. Localnicii cred că un urs brun a dat târcoale pe la gospodăriile lor. Ecologiştii sunt sceptici şi susţin că astfel de animale nu au de unde să apară în Moldova, iar poliţia încearcă să elucideze cazul neordinar.

Sătenii spun că ursul avea aproximativ 150 de kilograme. El a fost zărit în localitate dimineaţa. A fugit speriat, a sărit un gard şi s-a ascuns în pădure.

Nina Sărăcuţă povesteşte că fiinţa văzută de ea a lăsat urme în grădină şi este convinsă că acestea sunt de urs: "Priviţi, în acest loc se văd urmele sale. El a ieşit în câmp şi s-a dus spre cimitir. Cred că cel care l-a pierdut trebuia să anunţe, deoarece ursul este periculos".

Şi alţi săteni povestesc impresiile de la întâlnirea cu "creatura":

"Un moment, soţul striga de aici, eu acolo şi el a ajuns lângă noi, toţi am lăsat genţile şi am fugit după un gard, în timpul acesta şi el a sărit gardul şi s-a dus".

"Animalul a venit probabil din România sau din Ucraina, din cauza războiului. Ca urmare a temperaturilor ridicate, ei nu pot ierna aşa cum trebuie şi umblă buimăciţi. Era un urs brun."

"Ne este frică. Nu dă Doamne să te întâlneşti cu el faţa în faţă".

Poliţiştii nu spun dacă au crezut în istoria despre urs, dar au întreprins măsuri ca să liniştească oamenii.

"Pe timp de noapte, au fost dislocate mai multe echipaje ale poliţiei şi ale Inspectoratului Ecologic, s-au făcut razii pentru a stabili locul aflării ursului", a spus sectoristul satului Vadim Rusu.

Ecologiştii spun că nu este posibil ca în localitate să umble un urs în libertate.

"În primul rând, raionul Râşcani totuşi are o distanţă de la Ucraina. Altă cale nu e posibilă deoarece nu a fost posibil ca ursul să vină din România", explică Ilie Trombioţchi, şeful unei organizaţii ecologiste.

Potrivit ecologiştilor, în Moldova nu mai există urşi în libertate de câteva sute de ani.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

urs , animale , panică

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
3540 locuitori

Corotna este este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Corotna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Corotna alcătuia 3540 de oameni în anul 2002. Satul Corotna a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.