11 noiembrie 2023, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 13575
Hartă din secolul al XVIII-lea: Cum arăta Moldova și cîte teritorii a pierdut mai tîrziu (FOTO)
11 noiembrie 2023, 14:30 Rubrica vizitatorilor-autori views 13575

Hartă din secolul al XVIII-lea: Cum arăta Moldova și cîte teritorii a pierdut mai tîrziu (FOTO)

Prietenii site-ului moldovenii.md continuă să ne bucure cu articole, fotografii și videoclipuri trimise pe adresa redacției noastre.

De data aceasta vă aducem la cunoștință un material - o hartă politică întocmită în secolul al XVIII-lea de cartograful german Franz L. Gussefeld, pe care sînt reprezentate astfel de entități statale precum Moldova, Valahia, Transilvania și alte state cu care se mărgineau.

Charte de la Moldavie & de la Valachie - harta regiunilor din jurul deltei Dunării. Harta a fost alcătuită de cartograful german Franz L. Gussefeld la sfîrșitul secolului al XVIII-lea și publicată de firma Homann Heirs. Fondatorul companiei a fost Johann Baptist Homann (1663-1724) - unul dintre cei mai renumiți cartografi germani din secolul al XVIII-lea, munca sa a fost continuată de fiul său, Johann Christoph (1701-1730), iar din anul 1730 pînă în 1813 – de moștenitorii lui Homann. Hărțile emise de companie la toate etapele au fost realizate în același stil, cu gravură elegantă, pictate manual în culori aprinse și margini nevopsite, în stil baroc.

Pe lîngă frontierele de stat, sînt trasate granițele unităților administrative, de aceea pot fi distinse nu numai ținuturile, ci și raialele. Pe hartă sînt indicate multe așezări și cetăți. Autorul hărții nu a uitat de relief și hidrografie, deoarece rîurile au avut o importanță deosebită în determinarea hotarelor acestei regiuni.

Este interesant de studiat granițele raialelor, avînd în vedere rolul pe care acestea l-au jucat pentru Imperiul Otoman, fiind regiuni fortificate pentru protecția granițelor.

Harta a fost întocmită în 1785, adică după ce Austro-Ungaria a anexat partea de nord-vest a Moldovei, dîndu-i apoi numele de Bucovina. Vedem și un alt teritoriu - Budjac, pe care l-a anexat Imperiul Otoman în secolul al XV-lea. Dar chiar și fără această regiune, Moldova a avut ieșire la mare prin portul din Galați.

Dacă e să comparăm această hartă cu realitățile moderne, ne putem convinge că acum pămîntul istoric moldovenesc face parte din state precum Ucraina, România și, desigur, Republica Moldova modernă.

Astfel, numai după această hartă putem vedea cît de mult a fost fragmentat statul nostru și nu numai în secolul al XVIII-lea, cînd vecinii noștri ne-au luat teritoriile, dar și în continuare ne-am pierdut pămînturile strămoșești care au devenit parte a altor state.

Sergiu Pavlocev

Vă reamintim că cei care doresc să publice articole, fotografii și videoclipuri le pot trimite la adresa redacției: autor@moldovenii.md.

Cuvinte cheie:

harta , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
454 locuitori

Crasnîi Octeabri este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Crasnîi Octeabri și Alexandrovca. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnîi Octeabri alcătuia 454 oameni în anul 2011. Satul Crasnîi Octeabri a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.