Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Artele plastice

eye 97572 Vizualizări

Sculptorul Lazăr Dubinovschi - 109 ani de la naștere


Lazăr Dubinovschi s-a născut la 1 mai 1910 la Făleşti în familia unui învăţător. A absolvit Academia de Arte de la Bucureşti la atelierul lui Oscar Han (1930), apoi şi-a perfecţionat măiestria la Paris în atelierul lui A. Bourdelle (1932). În 1939 a inaugurat la Iaşi o expoziţie personală.

În 1943 creează ciclul compoziţional „Moldova în flăcări”, expus la Irkutsk. A realizat apoi personajul folcloric Strâmbă-Lemne (1944), compoziţia Vierii (1948) şi o galerie de portrete sculpturale - M.Eminescu, A.Şciusev, O.Dayn. Despre bustul lui Eminescu circulă mai multe legende. Potrivit uneia dintre ele Lazăr Dubinovschi şi-ar fi sculptat chipul său pe partea din spate a bustului.

În anii 1960-'70 creează tripticuri monumentale, printre care se distinge Părinţii şi copiii (Deşteptarea, Răscoala şi Tinereţe). Îi aparţine o serie de monumente: G.Kotovski (în colaborare), Comsomoliştii eroi (în colaborare), Eliberarea (în colaborare), toate la Chișinău.

Lazăr Dubinovschi este autorul monumentului lui G.Kotovski în or.Kotovsk (Ucraina), al lui M.Frunze în or.Bişkek (Kîrgîzstan). Este autorul portretelor lui A.Raikin, R.Kurţ, I.Bogdesco şi ai marilor cărturari moldoveni D.Cantemir şi M.Costin. Din 1954 Lazăr Dubinovschi este membru corespondent al Academiei de Arte Plastice din U.R.S.S. Artist al poporului din Republica Moldova (1970).

Lazăr Dubinovschi a plecat din viaţă la 29 februarie 1984 la Chișinău.

La Făleşti, baştina sculptorului a fost inaugurat un muzeu care îi poartă numele şi are în colecţie 11 sculpturi în lemn ale maestrului.

Cuvinte cheie:

sculptor , arta , personalitati

Comentarii

 (5)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pepeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1781
Populația:
4415 locuitori

Pepeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Romanovca, Pepeni, Răzălăi, Pepenii Noi. Satul Pepeni se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4415 oameni. Localitatea a fost menționată documentar în 1781.

Citeşte mai departe