Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Artele plastice

eye 9570 Vizualizări

O pictoriță din Moldova, premiată la un simpozion internațional din Olanda


Artista plastică Valeria Barbas, doctor în studiul artelor, a fost distinsă cu Premiul II pentru pictura „Tata Steel" la Simpozionul International „Ezels &Kwasten", care s-a desfășurat zilele trecute în Olanda.

Aflat la a 18-a ediție, Simpozionul Internațional s-a desfășurat sub genericul „Conexiuni culturale" și a întrunit artiști din Olanda, Germania, Cehia, Republica Moldova și România, fiind expuse 72 de lucrări.

La gala de premiere, juriul, compus din Brigitte van den Berg, Henk Sentel și Marcella van Zanten a evidențiat 15 nominalizări, desemnînd premianții: Arlet Hamel – Premiul I, (Olanda), Valeria Barbas – premiul II (Republica Moldova), Hans Godhart – Premiul III (Olanda).

Membrul juriului Marcella van Zanten a subliniat că premiul pentru pînza „Tata Steel" a fost conferit pentru originalitate, tehnici moderne și concept de actualitate, remarcînd că lucrarea Valeriei Barbas părea a fi executată de un autor olandez, scrie moldprres.md

„Lucrarea prezentată pentru concurs – „Tata Steel" abordează un subiect pentru contextul modern, dar și pentru localitatea Wijk aan Zee din Olanda în parte, și anume – problema poluării mediului. „Tata Steel" este cel de-al doilea mare producător de oțel din Europa, cu producție în Marea Britanie și Olanda, cu fabrici în 50 de țări și o prezență în industrie pe cinci continente.

Cuvinte cheie:

premiu , Olanda

Localităţile Moldovei şi diasporei

Codreanca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2066 locuitori

Codreanca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreanca și Lupa-Recea. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2066 de oameni. Satul Codreanca a fost menționat documentar în anul 1436.

Citeşte mai departe