Mergi spre compartimentul: Artele plastice
15 ianuarie 2019, 17:40 Artele plastice views 15652
Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană
15 ianuarie 2019, 17:40 Artele plastice views 15652

Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" (Foto)

Pe data de 15 ianuarie, întreaga comunitate culturală a ţării noastre sărbătorește ziua de naștere a clasicului literaturii naționale.

Sculptorii și pictorii moldoveni au înveșnicit, în repetate rînduri, în creaţia lor chipul lui Mihai Eminescu. Printre acestea se numără asemenea lucrări de valoare ca bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, realizat de Lazăr Dubinovschi; monumentul din scuarul Teatrului Național, realizat de autorul Tudor Cataraga; tabloul „Întîlnirea dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă", realizat de Mihai Grecu. Dar cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" este „Arborele lui Eminescu", pictat de Aurel David. Această pictură cu chipul marelui poet a fost reprodusă în milioane de exemplare: pe afișe, calendare, broderii, medalii, insigne, devenind una dintre cele mai renumite și mai apreciate lucrări ale artei vizuale din lume. De remarcat că Aurel David a realizat pictura „Arborele lui Eminescu", cînd avea doar 30 de ani.

Aurel David - absolvent al Institutul de Arte Plastice „V. Surikov". El s-a făcut remarcat aît în domeniul picturii, desenului, cît şi în cel al sculpturii. În cadrul expozițiilor colective lucrările lui Aurel David au fost expuse la: Chișinău, Moscova, Sankt Petersburg, Tallinn, Vilnius și Minsk. Artistul a murit, în mod tragic, pe data de 18 iulie 1984.

Sursa: facebook.com

Cuvinte cheie:

Mihai Eminescu , arta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
2655 locuitori

Slobozia-Duşca este un sat şi comună din raionul Criuleni. Slobozia-Duşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2655 de oameni. Satul Slobozia-Duşca a fost menționat documentar în anul 1618 cu denumirea Caliceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.