Mergi spre compartimentul: Artele plastice
30 septembrie 2014, 14:21 Artele plastice views 10112
La Muzeul Naţional de Artă va avea loc vernisajul unui pictor belgian
Foto: olimpiamd.com
30 septembrie 2014, 14:21 Artele plastice views 10112

La Muzeul Naţional de Artă va avea loc vernisajul unui pictor belgian

Marţi, 30 septembrie, ora 15:00, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziţia „Idel Ianchelevici, Întoarcerea acasă" a pictorului belgian de origine moldovenească, transmite NOI.md.

Expoziţia se va desfăşura sub patronajul preşedintelui RM Nicolae Timofti, a Ministerului Culturii şi Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, cu sprijinul Institutului Cultural Român, La Fondation Ianchelevici şi La Louviere Wallonie-Bruxelles International.

Chişinăuienii se vor putea familiariza cu creaţia artistului: expoziţia reuneşte 25 de sculpturi şi 30 de desene. Expoziţia va rămîne deschisă pînă la 15 noiembrie.

Ceea ce ţine de sfera şi maniera de lucru a sculptorului, de la bun început Ianchelevici a muncit mult în domeniul sculpturii de metal, în principal din bronz, în perioada postbelică a început să modeleze din piatră, în special din marmură. A continuat să se ocupe de grafică şi filatelie. De cea mai mare popularitate se bucură compoziţiile monumentale urbane. Cele mai renumite lucrări sînt vestitele „Plonjorul" şi arcul pentru l'Exposition Internationale de l'Eau de la Liege.

Idel Ianchelevici s-a născut în anul 1909 în tîrguşorul basarabean Leova. Şi-a făcut studiile la Académie des Beaux-Arts de la Ville, unde în 1933 a primit primul său premiu pentru artă statuară. Ulterior şi-a expus lucrările la numeroasele expoziţii în Europa. S-a stins din viaţă în anul 1994.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

pictor , arta , expoziție , muzeu , Chisinau

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1671
Populația:
1065 locuitori

Nucăreni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Nucăreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1065 de oameni. Satul Nucăreni a fost menționat documentar în anul 1671 cu denumirea Îndărătnici.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.