Mergi spre compartimentul: Artele plastice
01 aprilie 2014, 10:41 Artele plastice views 11331
Artistul moldovean Pavel Brăila evoluează la Muzeul Tehnic din Zagreb
Foto: unimedia.info
01 aprilie 2014, 10:41 Artele plastice views 11331

Artistul moldovean Pavel Brăila evoluează la Muzeul Tehnic din Zagreb

În cadrul evenimentului de deschidere a unei expoziții de la Muzeul Tehnic din Zagreb, artistul moldovean Pavel Brăila a adus un omagiu mașinii de scris, invitînd oameni calificați în dactilografiere, să lucreze simultan pe mașini de scris vechi. Aceeași intervenție a fost efectuată şi la deschiderea expoziție din Austria în 2013, iar spotul video a fost premiat cu „Premiul Celeste 2013", la categoria Video&Animație, relatează UNIMEDIA.

Expoziția a fost inaugurată, la data de 27 martie, anul curent şi va putea fi vizitată pînă pe 30 septembrie 2014.

Pentru expoziție, artiștii Pavel Brăila (Republica Moldova), Daniel Knorr (România), Anna Jermolaewa (Rusia) și Ulrike Lienbacher (Austria) au fost invitați să transpună în creații artistice procesele de muncă. Spectrul artistic este completat de filmulețe realizate de către Harun Farocki, Adrian Paci și Anne Tallentire.

Pavel Brăila s-a născut în Chişinău, Republica Moldova, și în prezent locuieşte în Berlin şi Chişinău.

Instalația „Tribut mașinii de scris. Amprentele digitale pe panglica de cerneală", 2012

Brăila consideră că anumite tipuri de munca precum și anumite tipuri de mașini sunt create apoi eliminate ca urmare a dezvoltării tehnologice. Instalația lui reprezintă un obiect mecanic care anterior a jucat un rol-cheie și a revoluționat lumea, dar acum și-a găsit locul în muzeu sau e folosit intr-un context artistic: este vorba de mașina de scris. Instalația prezintă unicul element pe care calculatoarele moderne l-au păstrat de la mașina de scris – tastatura. În timp ce aceste mașini de scris vechi reprezintă niște taste individuale, pe o bancă plasată în faţa acestor rînduri de mese sunt alte trei maşini de scris, care recreează bara de spaţiu (a unei tastaturi). În interiorul maşinilor de scris sunt coli de hîrtie tipărite de foste dactilografe cu istorii din viaţa lor profesională. Tastatura gigant formată din maşini de scris de epocă acţionează ca un model pentru legăturile asociative pe care Brăila le abordează în filmul său, proiectat pe peretele din spatele instalaţiei.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

arta , muzeu , expoziție , Croaţia , tehnologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
102 locuitori

Popeştii Noi este un sat din cadrul comunei Petreni, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Drochia și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 102 oameni. Satul Popeştii Noi a fost înființat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.