Mergi spre compartimentul: Artele plastice
06 ianuarie 2014, 12:11 Artele plastice views 16628
06 ianuarie 2014, 12:11 Artele plastice views 16628

Artişti plastici de pe ambele maluri ale Nistrului colaborează în cadrul unui proiect


 

25 de tineri artişti plastici de pe ambele maluri ale Nistrului vor colabora în cadrul proiectului „Revenire la tradiţii”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Programul de Dezvoltare ONU în Republica Moldova.

Scopul proiectului este de a crea o platformă comună de colaborare între reprezentanţii mediului artistic şi cultural de pe ambele maluri ale Nistrului, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Valeria Suruceanu, preşedintele Comitetului Naţional ICOM Moldova.

La Chişinău sunt planificate două workshop-uri: în februarie 2014 - în domeniul artei textile contemporane şi în martie 2014 - în domeniul ceramicii decorative. La workshop-uri vor participa 25 de studenţi şi tineri plasticieni din Chişinău şi Tiraspol, care vor realiza circa 40 de lucrări de artă decorativă: ceramică, tapiserie şi batic.

Lucrările vor fi prezentate în cadrul expoziţiilor la Muzeul de Stat de Arte Plastice din Tighina (mai 2014) şi la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (august-septembrie 2014).

În septembrie 2014, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc Simpozionul de artă decorativă contemporană cu genericul „Tendinţele europene şi specificul dezvoltării regionale a artei decorative contemporane”.

Obiectivele de bază ale proiectului prevăd: stimularea interesului pentru arta decorativă în cadrul mediului academic şi în masele largi, precum şi sporirea interesului populaţiei pentru muzee ca centre culturale şi educaţionale.

Proiectul va fi realizat de către Comitetul Naţional al Consiliului Internaţional al Muzeelor în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Uniunea Artiştilor Plastici din Transnistria, Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău şi Muzeul de Stat de Arte Plastice din Tighina pînă în noiembrie 2014.

Sursa: trm.md  

Cuvinte cheie:

pictor , Nistru , cultura , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1625
Populația:
1462 locuitori

Pogănești este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pogănești și Marchet. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1462 de locuitori. Satul Pogănești a fost menționat documentar în anul 1625.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.