Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Arhitectura

eye 1302 Vizualizări

În Moldova va fi creată o hartă a mozaicurilor


Pe rețelele de socializare a fost creată pagina Mosaics of Moldova, cu intenția de a documenta, dar și de a stîrni din nou interesul și pasiunea pentru această artă monumentală. În plus, a fost lansată o hartă digitală pe care vor fi adunate practic toate mozaicurile de la Chișinău și alte localități, scrie Noi.md.

Harta poate fi accesată aici: https://tinyurl.com/moldovamosaicsmap

Autorii inițiativei mizează pe implicarea cetățenilor în lucrările de finalizare a hărții și solicită tuturor celor care știu ceva despre mozaicul din satul sau orașul său, sau au descoperit vreunul în călătoriile prin țară, să expedieze fotografiile cu acesta la adresa de email: mosaics@savechisinau.org, incluzînd următoarele informații: locația sau adresa, autoarea/ul fotografiilor și dacă se cunoaște: denumirea, autorul și anul realizării mozaicului.

„Astfel, vom crea o bază de date care va servi drept ghid pentru turiștii locali și străini. De asemenea, deoarece puține dintre mozaicurile noastre au statut de obiecte protejate, vom contacta Ministerul Educației, Culturii și Cercetărilor pentru a solicita includerea listei mozaicurilor în registrele naționale și locale ale monumentelor protejate de stat. Haideți să creăm împreună această hartă, iar prin contribuțiile noastre, să putem avea o imagine completă a acestui important capitol din patrimoniul nostru cultural”, au menționat autorii paginii Mosaics of Moldova.


Cuvinte cheie:

Arhitectura , Mozaic , harta

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărăteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
775 locuitori

Sărăteni este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărăteni și Victoria. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Leova și la 66 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Sărăteni a fost menționat documentar în anul 1620.

Citeşte mai departe