Mergi spre compartimentul: Arhitectura
28 aprilie 2016, 09:50 Arhitectura views 9450
Mitropolia Moldovei va restaura biserica din Dubăsari (Foto)
28 aprilie 2016, 09:50 Arhitectura views 9450

Mitropolia Moldovei va restaura biserica din Dubăsari (Foto)

Biserica „Sf. Ierarh Alexei" din satul Pohrebea, din cadrul comunei Coșnița din raionul Dubăsari, construită între anii 1910-1912, va fi restaurată de Mitropolia Moldovei. Despre aceasta a discutat Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir cu președintele Raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, primarul comunei Coșnița, Alexei Gafeli, președintele Comisiei pentru Dezvoltarea Relațiilor Transfrontaliere, Zinaida Ivanschi și Protopopul de Criuleni și Dubăsari, Teodor Pelin.

În cadrul întâlnirii, s-a vorbit despre un parteneriat privind realizarea unor proiecte investiționale de restabilire a obiectelor de importanță istorică, arhitecturală și de cult, axându-se în special pe proiectul reabilitării bisericii „Sf. Ierarh Alexei" din s. Pohrebea, com. Coșnița, r. Dubăsari, construită între anii 1910-1912, la solicitarea Ţarului rus Nicolae al II-lea Romanov, și care a avut de suferit de pe urmele celui de-al II Război Mondial din anul 1941-1945 şi tragicului conflict armat de pe Nistru din anul 1992.

În prezent, la 104 de ani de la înălţare, lăcaşul se află într-o stare avansată de degradare. Monumentul arhitectural este aproape distrus şi există riscul iminent al distrugerii iremediabile

ÎPS Vladimir a binecuvântat începutul lucrărilor de restaurare a bisericii „Sf. Ierarh Alexei" și s-a arătat deschis pentru a susține bunul mers a lucrărilor de reabilitare, cu participarea nemijlocită a specialiștilor din cadrul Sectorului Sinodal Construcții, Restaurări și Pictură.

Sursa: www.realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1286 locuitori

Drăgușeni este un sat din cadrul comunei Bobeica, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1286 locuitori. Satul Drăgușeni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.