Mergi spre compartimentul: Arhitectura
04 februarie 2016, 14:15 Arhitectura views 7412
Sala cu Orgă urmează să fie restaurată pînă la finele acestui an
04 februarie 2016, 14:15 Arhitectura views 7412

Sala cu Orgă urmează să fie restaurată pînă la finele acestui an

Lucrările de restaurare a Sălii cu Orgă din Chişinău urmează să fie încheiate pînă la finele acestui an.

Reconstrucția este efectuată cu suportul financiar al Guvernului României, în sumă de un milion de euro, oferit în decembrie 2014, a precizat directoarea instituţiei, Larisa Zubcu, subliniind că edificiul Sălii cu Orgă n-a fost reparat din 1978.

Potrivit sursei citate, în prezent sînt efectuate lucrări de reparaţie a demisolului, unde se află sălile de repetiţii, birourile administrative, garderoba și blocurile sanitare, precum şi lucrări de drenaj a temeliei clădirii, iar în luna martie va începe renovarea acoperişului.

„Reparaţia demisolului şi a clădirii pe exterior constituie doar prima etapă a reconstrucţiei acesteia. Cea de-a doua etapă ţine de efectuarea lucrărilor de renovare pe interior a sălii de concert şi holului, iar cea de-a treia vizează restaurarea sculpturilor de pe acoperiş. Ultimele două etape vor fi realizate mai tîrziu pentru că necesită mijloace financiare suplimentare, surse care, deocamdată, nu au fost identificate", a comunicat directoarea Sălii cu Orgă.

Lucrările de restaurare sînt executate de către o firmă din Iaşi, care a participat şi la renovarea Cetății Soroca.

Autor al proiectului de renovare a Sălii cu Orgă este arhitectul moldovean Gheorghe Bulat, care a afirmat că restauratorii vor păstra aspectul original al clădirii.

Sala cu Orgă este un monument de arhitectură, care a fost dat în exploatare în anul 1911, sub conducerea arhitectului Mihail Cekerul-Cuş. Edificiul se impune prin forme monumentale, executate preponderent în stil clasic, îmbinate cu unele elemente de artă romantică. Cupola și grupurile sculpturale imprimă clădirii o expresivitate artistică. Pînă în 1974, clădirea a găzduit Banca de Stat a RSSM, iar din 1978 este sediul Sălii cu Orgă.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Sala cu Orgă , Chisinau , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.