Mergi spre compartimentul: Arhitectura
29 decembrie 2015, 17:05 Arhitectura views 8904
Sediul nou al ANSA restaurat în totalitate
29 decembrie 2015, 17:05 Arhitectura views 8904

Sediul nou al ANSA restaurat în totalitate

Sediul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a fost inaugurat astăzi la Chișinău, în cadrul unei festivități oficiale.

La evenimentul de deschidere au participat ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula, directorul general al ANSA Grigore Porcescu, precum și reprezentanți ai Băncii Mondiale în R. Moldova.

Ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a declarat că "odată cu crearea ANSA trebuia de dezvoltat infrastructura administrativă, laboratoarele, punctele de inspecție de la frontieră și suportul tehnic necesar pentru a asigura buna funcționare a instituției".

Totodată, oficialul a mai menționat că comasarea celor două sedii vechi ale Agenției în unul central "va consolida activitatea angajaților, dar și procesul de verificare și prestare a serviciilor de calitate atît pe teritoriul țării noastre, cît și peste hotare".

La rîndul său, directorul general al ANSA Grigore Porcescu a venit cu un mesaj de mulțumire către autoritățile care și-au adus aportul la reconstrucția și dotarea clădirii cu aparatajului necesar. "Restaurarea acestei clădiri și oferirea drept sediu pentru agenție a fost posibil grație ministerului de profil, a suportului Băncii Mondiale și a Guvernului Suediei", a subliniat Porcescu.

Reconstrucția clădirii a început în vara anului 2014, iar bugetul total al reconstrucției a constituit cca 58 milioane de lei, dintre care 39 mln de lei au fost oferiți de către proiectul "Agricultură Competitivă în Moldova (MAC-P)", implementat cu suportul Băncii Mondiale și Guvernul Suediei, iar 19 mln de lei au fost alocați de către ANSA .

Lucrările de restaurare au cuprins întreaga clădire, de la subsol pînă la acoperiș, inclusiv elementele de arhitectură, care au fost restabilite în baza schițelor vechi păstrate. Arhitecții dau asigurări că clădirea istorică va rezista "încă cel puțin o sută de ani".

Monumentul de arhitectură, artă și istorie locală a fost edificat în anul 1904, pentru secția de Construcții a Cîrmuirii Guberniale din Chișinău. Imobilul a trecut prin patru cutremure, iar cea mai mare parte a deteriorărilor a fost cauzată de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultimele lucrări de reconstrucție a clădirii au fost făcute în anul 1955.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea administrativă responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale.

A fost creată la 16 ianuarie 2013, în baza reorganizării prin fuziune și în scopul optimizării structurale a mai multor instituții cu funcţii de control şi supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor: Agenţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, Inspectoratul General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer ș.a.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

produse , eveniment , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
708 locuitori

Sloveanca este un sat din cadrul comunei Bălăşeşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Sîngerei și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 708 oameni. Satul Sloveanca a fost menționat documentar în anul 1820.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.