Mergi spre compartimentul: Arhitectura
20 noiembrie 2015, 10:00 Arhitectura views 8556
Lucrările la Conacul Manuc Bei, stopate din lipsă de bani (Foto)
20 noiembrie 2015, 10:00 Arhitectura views 8556

Lucrările la Conacul Manuc Bei, stopate din lipsă de bani (Foto)

Chiar dacă circa 60% din totalul lucrărilor de restaurare a Conacului Manuc Bei din Hîncești au fost executate, actualmente o parte dintre acestea sînt stopate din cauza lipsei de finanțe. Este vorba de lucrările ce țin de „Casa Vechilului" și „Casa Ioniță Iamandi".

Intervievat de NOI.md, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, a comunicat că lucrări de restaurare au loc la „Palatul Princiar", „Casa Vechilului" și „Casa Ioniță Iamandi". Însă o parte dintre acestea au fost stopate.

„La momentul actual sînt probleme de cofinanțare locală. Asta din ceea ce mi-a relatat domnul Tudor Plăcintă (specialist la Direcția cultură și turism din cadrul Consiliului Raional Hîncești – n.red.) de la fața locului. Au fost stopate lucrările pentru «Casa vechilului» și «Casa Ioniță Iamandi». Este vorba de acoperișul de șindrilă, ce urmează a fi refăcut. Sperăm ca responsabilii de cofinanțare să redeschidă finanțarea. Faptul că nu sînt bani nu ne interesează. Consiliul Europei a acordat două milioane de euro, respectiv și cofinanțarea trebuie executată la timp", a declarat Ion Ștefăniță.

Pentru reconstruirea Complexului Manuc-Bei-Mîrzaian, Consiliul Europei a alocat suma de două milioane de euro, iar aproximativ 24 de milioane de lei vin din cofinanțarea locală: Agenția de Dezvoltare Regională Centru și Consiliul Raional. Valoarea totală a acestor lucrări este estimată la trei milioane de euro.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

bani , restaurare , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
518 locuitori

Şalvirii Vechi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iliciovca, Șalvirii Vechi și Ceapaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 197 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 518 oameni. Satul Şalvirii Vechi a fost menționat documentar în anul 1793.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.