Mergi spre compartimentul: Arhitectura
19 noiembrie 2015, 12:39 Arhitectura views 10879
Conacul Rosetti-Roznovan se vinde!
19 noiembrie 2015, 12:39 Arhitectura views 10879

Conacul Rosetti-Roznovan se vinde!

Constatăm cu regret că patrimoniul cultural al Moldovei se distruge pe zi ce trece. Astfel, monumentele istorice de însemnătate majoră pentru țara noastră ajung să fie vîndute sau donate. Ne referim în particular la Conacul Rosetti-Roznovan din satul Lipcani, raionul Briceni, scos la vînzare pentru suma de 20 de mii de euro de către FinComBank, notează NOI.md

În condițiile de vînzare a Conacului se precizează că viitorii proprietari nu au dreptul să distrugă conacul, fiind chiar obligați să-l restaureze. Măcar un lucru bucură în acest caz, deși există temeiuri de a avea dubii în privința respectării acestor cerințe.

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, a menționat pentru NOI.md că acest conac are statut protejat, însă a fost privatizat, fapt nepermis de lege.

„Patrimoniul cu statut protejat nu poate fi privatizat. În 2006, autoritățile publice locale din Lipcani au înstrăinat acest monument în proprietate privată. Proprietarul a ținut Conacul în continuă ruinare. Apoi persoana în cauză a luat un credit foarte mare de la bancă, lasînd drept gaj acest conac. Din incapacitatea de a restitui banii, banca a sechestrat acest bun imobiliar. Pentru a-și întoarce banii pierduți, FinComBank a scos la vînzare Conacul Rosetti-Roznovan", a menționat Ion Ștefăniță.

Autoritățile nu s-au autosesizat în acest caz, ceea ce înseamnă că nimeni nu va fi tras la răspundere pentru ilegalitățile comise. „Chiar dacă va fi deschisă o anchetă pe marginea cazului, aceasta se va încheia cu plasarea dosarului, deoarece acțiunea a avut loc în 2006. Deci au trecut mai mult de trei ani de atunci și se va argumenta că persoanele vinovate nu pot fi trase la răspundere penală", a conchis sursa citată.

Conacul Rosetti-Roznovan a fost fondat în anii '30 ai secolului al XIX-lea de către contesa Ecaterina Rosetti-Roznovan. În prezent acesta se află într-o stare deplorabilă, nefiind restaurat de mulți ani.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

casa , monument , Arhitectura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
1401 locuitori

Negreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Negreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Strășeni și la 26 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Negreşti a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.