Mergi spre compartimentul: Arhitectura
02 noiembrie 2015, 10:42 Arhitectura views 8910
Încă o biserică din lemn din Capitală îşi va redeschide uşile în curând
02 noiembrie 2015, 10:42 Arhitectura views 8910

Încă o biserică din lemn din Capitală îşi va redeschide uşile în curând

După ce a stat în paragină mai bine de 20 de ani, cea de-a doua biserică din lemn de pe teritoriul Muzeului Satului din Capitală este restaurată. Parohul dă asigurări că lăcaşul sfânt îşi va redeschide uşile pentru credincioşi, în câteva luni.

Rămăşiţele bisericii au fost aduse în Capitală acum 20 de ani din satul Gârbova, raionul Ocnița. Preotul spune că după restaurare, lăcaşul îşi va căpăta aspectul de altădată.

"S-au păstrat poze, și în special măsurările care au avut loc cu 30 de ani în urmă, în baza acelor măsurări, noi acum restabilim și restaurăm monumentul", a spus parohul bisericii, Serghei Curnic.

Pentru a preveni incendiile, lemnul va fi prelucrat cu antiseptic şi va fi montat un paratrăsnet.

"De obicei intrările în biserica veche de lemn, ușile erau foarte joase, oricine intră în casa Domnului trebuie să-și plece capul. Aceasta sunt bârnele originare, cele care nu sunt originale vor fi înlocuite cu stejar nou", a adăugat parohul.

Pe teritoriul muzeului se mai află o biserică la fel de valoroasă. Aceasta este un punct de atracţie pentru turişti, iar mirii şi miresele stau la coadă pentru cununia religioasă.

"Este bine câte de cât, acestea se restaurează, întrucât acest fapt aduce aminte oamenilor de istorie şi trecut", a menţionat ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Artur Michalski.

Lăcaşul sfânt este un monument istoric care datează din anul 1775. Restaurarea bisericii va costa în jur de un milion de lei. În Moldova sunt trei biserici din lemn.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Arhitectura , biserica , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.