Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Teatrul

eye 1766 Vizualizări

Teatrul "A.P. Cehov" continuă să atragă spectatorii cu premierele și spectacolele sale


Teatrul Dramatic Rus de Stat "A.P. Cehov" din Chișinău a împlinit astăzi, 5 noiembrie, 86 de ani de la fondare, transmite evenimentul.md

A fost înființat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol. Un rol important în organizarea și dezvoltarea lui au jucat G. Nazarcovski (conducător artistic) și M. Zubov (director). Din trupă făceau parte B. Vareiskii, E. Diordiev, T. Orlova, A. Rachitin, T. Lorskaia, G. Svetinskaia, A. Iakovlev ș.a.

Primele spectacole erau în consonanță cu timpul: „Ura" de S. Ialțev (1934), „Liubovi Iarovaia" de K. Treniov (1936, 1947), „Platon Crecet" de A. Corneiciuc (1937), „Așa s-a călit oțelul" de N. Ostrovski (1938). În 1940, teatrul a fost mutat la Chișinău, unde în același an a prezentat spectacolul „Descătușarea" de B. Lavreniov. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, teatrul a fost evacuat în Turkmenistan.

Reîntors în anul 1944 la Chișinău, teatrul montează piese din dramaturgia clasică și contemporană: „Pentru cei de pe mare" de B. Lavreniov (1947), „Chestiunea rusă" de K. Simonov (1948, 1984), „Prietenii ei" (1951), „Pagini din viață" (1954) și „Întâlnirea tradițională" (1968) de V. Rozov, „Melodia varșoviană" de L. Zorin, (1967), "Tihnite-s zorile pe aici" de B. Vasiliev (1971), „Eșalonul" de M.Roșcin (1979) etc.

Din dramaturgia autohtonă, teatrul a montat piesele: „Cînd se coace poama" de P. Darienco (1960), „Izvorul frăției" de L. Corneanu (1964), „Și sub cerul acela..." de A. Busuioc (1980), „Anul morții anul nemuririi" de I. Druță (1982), „Badea Cozma" după G. Malarciuc (1984).

Pe scena teatrului au evoluat actorii M. Babkina, V. Izmailov, N. Cameneva, I. Socolov – artiști ai poporului din RSSM, A. Vasiliev, V. Kruglov, V. Levinzon, S. Tiranin, A. Umrihin, L. Hromova, artiști emeriți din RSSM, R. Kirilova, artistă emerită din RSFSR.

Teatrul a întreprins numeroase turnee prin țară și peste hotare: Rusia, Belarus, Letonia, România, Ucraina etc.

În ciuda mai multor dificultăți în anii 2000, teatrul "A. P. Cehov" continuă astăzi să atragă spectatorii cu numeroase premiere și producții, devenind lider după numărul de spectatori, numărul de spectacole jucate și premierele lansate.

În ultimele două decenii, în teatru Cehov au fost puse în scenă cunoscute spectacole din clasica mondială și rusească: "Regele Lear", "Revizorul", "Ghetou", "Pescărușul", în regia artistului poporului RM, Iosif Șaț; "Lizistrata", "Cîinele", "Идущие по небу" (după piesa "Harold și Maud") în regia artistului emerit al RM, Dmitri Coev; "Patimile după Andrei" ("Salonul nr. 6"), "Steaua fără nume" al artistului poporului RM, Petru Vutcărău; "Бесприданница" al regizoarei Natalia Indeikina din Sankt Petersburg și o mulțime de povești frumoase, muzicale pentru copii "Regina Zăpezii", "Muzicanții din Bremen", "Vrăjitorul din orașul de Smarald", în regia artistului emerit al RM, Ghenadie Boiarchin. Există, de asemenea, în teatru un spectacol-legendă care a sărbătorit în 2019 cea de-a 30-a aniversare pe scenă - "Rugăciunea de pomenire" în regia maestrului artei teatrale al RM, Veaceslav Madan.

Ultima premieră a fost anecdota istorică "Tort pentru Napoleon", în regia artistului emerit al RM, Dmitri Koev, iar acum urmează un nou, cel de-al 86-lea, sezon și noi spectacole. Spectatorii, ca și înainte, vin la acest teatru și sînt siguri că teatrul A. P. Cehov este viu, este credincios tradițiilor culturii ruse, dăruiește oamenilor spectacole, merge în turnee cu succes și trupa profesionistă crește cu fiecare nou sezon.

Cuvinte cheie:

teatru , cultura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pelivan

Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
2236 locuitori

Pelivan este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pelivan și Cişmea. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Orhei și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2236 de oameni. Satul Pelivan a fost întemeiat în anul 1932.

Citeşte mai departe