Mergi spre compartimentul: Teatrul
10 septembrie 2020, 11:30 Teatrul views 5270
Teatrul Național Eugene Ionesco la 30 de ani de activitate
10 septembrie 2020, 11:30 Teatrul views 5270

Teatrul Național Eugene Ionesco la 30 de ani de activitate

Teatrul Național "Eugene Ionesco" a sărbătorit ieri 30 de ani de activitate.

În primăvara anului 1990, un grup de tineri actori, absolvenţi ai Şcolii Superioare de Teatru ,,Boris Şciukin” din Moscova, în frunte cu actorul și regizorul Petru Vutcărău, părăsește Teatrul ,,Luceafărul” și fondează la Chișinău primul teatru independent, Teatrul Eugene Ionesco. Teatrul este oficializat ca instituție de Stat, printr-un ordin semnat la 9 septembrie 1991 de Ministrul Culturii și Cultelor Ion Ungureanu. Tot atunci teatrul își deschide prima stagiune cu spectacolul „Cîntăreața cheală” de Eugene Ionesco, în regia lui Petru Vutcărău, care este și prima piesă scrisă de marele dramaturg, părintele teatrului absurdului.

De-a lungul a 30 de ani, Teatrul Eugene Ionesco a efectuat zeci de turnee și a participat la numeroase festivaluri internaționale în diferite colţuri ale lumii cum ar fi: Marea Britanie, Egipt, Estonia, Franţa, Georgia, Italia, Japonia, Pakistan, Polonia, România, Rusia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria, Belarus, Coreea de Sud, ducînd faima Republicii Moldova în lume.

Recent, fondatorul teatrului, Petru Vutcărău, a fost numit în numit în funcția de director al teatrului, după o pauză în care nu s-a aflat la cîrma instituției.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
2877 locuitori

Mărăndeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Mărăndeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2877 de oameni. Satul Mărăndeni a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.