Mergi spre compartimentul: Literatura
06 august 2013, 10:11 Literatura views 13813
06 august 2013, 10:11 Literatura views 13813

Casa lui Grigore Vieru rămîne în paragină


Foto: trm.md

Casa unde şi-a petrecut copilăria regretatul poet Grigore Vieru rămîne în paragină. Acum trei ani, Guvernul a emis o hotărîre prin care casa trebuia renovată şi transformată în muzeu. Primarul satului Pererîta, Briceni, localitate sub jurisdicţia căreia se află acum locuinţa, spune că pînă la ora actuală nu s-a efectuat nici o lucrare, relatează trm.md.

În urmă cu trei ani, ministerul Culturii a rezervat pentru înființarea muzeului circa 300 de mii de lei, care în acea perioadă nu puteau fi valorificați, deoarece casa rămînea proprietate privată, potrivit primarului din localitate Anatol Ciobanu.

Între timp, familia Vieru a modificat statutul casei, ea devenind proprietate publică. “La ziua de astăzi, la locul de baștină a lui Grigore Vieru nu se execută nici o lucrare. Din cîte cunosc, documentele au fost perfectate. Primăria are grijă să fie cosit, să nu aibă acces persoane străine. Este instalat un panou care informează că aici va fi casă-muzeu”, a specificat primarul de Pererîta, Anatol Ciobanu. 

Potrivit primarului, casa lui Grigore Vieru este vizitata de persoane şi delegaţii, inclusiv din Romînia, o dată la două-trei săptămîni, uneori chiar săptămînal.

Contactat de Radio Moldova, şeful Direcţiei Patrimoniu al ministerului Culturii, Sergiu Ciocanu, a spus că ministerul nu este la curent cu faptul că locuinţa lui Grigore Vieru a fost trecută în proprietate publică, astfel că nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Potrivit funcţionarului, banii pentru reconstrucţie au fost alocaţi de Guvern pentru anul 2010. Pentru ca lucrările de reconstrucţie şi amenajare a casei din Pererîta să înceapă, este nevoie de o nouă hotărîre a Guvernului.

Cuvinte cheie:

muzeu , literatura , scriitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.