06 februarie 2021, 14:30 Sănătate views 4137
De ce crește numărul de infectări cu COVID-19
06 februarie 2021, 14:30 Sănătate views 4137

De ce crește numărul de infectări cu COVID-19

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică explică creșterea numărului de infectări cu COVID-19 prin adresabilitatea sporită a populației după asistență medicală, în primul rînd.

În al doilea rînd, prin majorarea numărului de investigații a persoanelor care se adresează după asistență medicală și îndeplinesc criteriile definiției de caz suspect la COVID-19, transmite IPN.

„Da, ultimele patru zile noi avem o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi de infecție COVID. Dacă ne referim la cifre, pe data de 4 februarie au fost înregistrate 982 de cazuri de infecție cu COVID-19, 35% din probele primare au fost pozitive. Pe data de 3 februarie am avut 917 cazuri, 30% din probele primare au fost pozitive, pe data de 2 februarie au fost 639, din care 27% au fost pozitive. Situația epidemiologică în infecția cu COVID-19 rămîne nefavorabilă în Republica Moldova. Este o tendință de majorare a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, undeva 40-45% din cazurile noi înregistrate în ultimele zile sînt înregistrate în municipiul Chișinău", a declarat șeful Secției supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii de la ANSP, Ștefan Gheorghiță, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit specialistului, în paralel cu creșterea numărului de cazuri este o creștere și a numărului de cazuri active. Plus la aceasta este în creștere și numărul de cazuri grave, în ultimele zile. Pe data de 3 februarie au fost 23%, pe data de 4 februarie au fost 24% și rămîne constant numărul de persoane intubate, ieri au fost 48 de persoane.

„Un alt moment care explică creșterea numărului de cazuri este neîndeplinirea măsurilor de protecție a concetățenilor noștri. Unele măsuri nu se execută în organizații, în centrele de comercializare. În piețe oamenii au devenit mai activi. Uitați-vă ce se face și în Chișinău – în transportul public în așa-numitele ore de vîrf – nu se respectă distanța socială, majoritatea călătorilor nu poartă măști sau nu le poată corect, nu este astupată gura și nasul; este o îmbulzeală în transportul obștesc, este o îmbulzeală în piețe și dacă vorbim și de unitățile comerciale nu întotdeauna se execută măsurile de restricție. Nu se prelucrează cărucioarele, nu se prelucrează tejghelele, nu se prelucrează aparatele de casă, cîntarele etc. Și nu este timpul ca noi să ne relaxăm, dacă ne dorim să fim sănătoși și dacă ne dorim să nu-i punem în pericol pe cei apropiați, pe cei dragi, pe concetățenii noștri", explică Ștefan Gheorghiță

Referindu-se la tulpinile noi descoperite, inclusiv tulpina modificată din Marea Britanie, specialistul punctează că, de fapt, căile de transmitere rămîn aceleași, măsurile de prevenire, de profilaxie rămîn aceleași și la cazul ștamurilor care au parvenit unele mutații, tratamentul rămîne același, diagnosticul rămîne același. Potrivit lui, tulpina din Marea Britanie este mai agresivă..

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 163 400, iar bilanțul deceselor asociate COVID-19 la 3 515.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

coronavirus , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11860
Populația:
505 locuitori

Paicu este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 505 oameni. Satul Paicu a fost menționat documentar în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.