04 septembrie 2023, 14:30 Sănătate views 19512
04 septembrie 2023, 14:30 Sănătate views 19512

De ce oamenii se autoinflamează spontan?


Foto: newfresh.name

Pentru prima dată a fost dovedită experimental teoria care explică convingător autoinflamarea spontană a oamenilor, notează pe paginile revistei New Scientist biologul BrianG. Ford.

Contrar opiniei răspîndite, arderea spontană nu este un mit, subliniază autorul. El descrie cum funcționează: "omul se transformă brusc într-o minge de foc", "o jumătate de oră mai tîrziu rămîne doar un morman de cenușă, din care ies în evidență picioarele". Primele cazuri au fost descrise în secolul al XVII-lea, ultimul înregistrat fiind în 2010 în Irlanda.

Ce explicații oferă știința? Ipoteza că autoinflamarea spontană este provocată de utilizarea îndelungată a alcoolului a fost infirmată de către oamenii de știință. Teoria "fitilului" - grăsimile din organism se subțiază și mențin flacăra, de asemenea, pare a fi neconvingătoare.

Dar în organism există o substanță inflamabilă, care se poate acumula - acetona. Cetoza - acumularea de acetonă în organism - poate să apară la diverse sindroame și stări: alcoolism, dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, diabet zaharat. Și chiar și în perioada de dentiție la sugari, subliniază autorul.

Ford și co-autorii săi au realizat o experiență: carnea de porc a fost pusă la murat în acetonă, au fost realizate modele de oameni la scară redusă, îmbrăcate în haine și aprinse. "Timp de o jumătate de oră modelele au ars. Ce a mai rămas din ele - tăciunii și membrele proeminente - este în deplină concordanță cu fotografiile victimelor. Noi credem că picioarele rămîn, deoarece au puține grăsimi și acetona se  acumulează în cantitate insuficientă", - spune autorul.

Ford sfătuiește cititorii: dacă aveți cetoză, nu purtați haine sintetice pe vreme uscată și renunțați la fumat.

Cuvinte cheie:

incendiu , om , corp

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
2860 locuitori

Negureni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobruşa, Negureni și Chersac. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Teleneşti şi la 83 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Negureni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.