18 martie 2024, 14:30 Sănătate views 17333
Cum să ne întărim sistemul imunitar
18 martie 2024, 14:30 Sănătate views 17333

Cum să ne întărim sistemul imunitar

Există cîteva reguli de bază cu ajutorul cărora, dacă le respectăm cu strictețe, ne putem menține cu siguranță sistemul imunitar într-o formă de excepție, informează www.health24.com.

Faceți mișcare. Numeroase studii arată că exercițiile fizice moderate practicate însă cu regularitate întăresc organismul și scad riscul de îmbolnăvire cu pînă la 50%. De aceea, faceți plimbări zilnice, mergeți pe bicicletă sau înotați.

Nu neglijati alimentele probiotice. Studiile arată că produsele care conțin "bacterii bune", cele denumite probiotice, previn sau reduc durata afecțiunilor gastrointestinale, urogenitale sau bolilor respiratorii. De aceea, produsele probiotice sau suplimentele alimentare de acest tip este bine să fie incorporate in dieta zilnică. Există numeroase tipuri de iaurturi, brînzeturi sau alte lactate care îndeplinesc această cerință (conțin Lactobacillus rhamnosus GR-1 or GG, L, Bifidobacterium animalis DN 114 001), de aceea este bine să le aveți în vedere.

Reduceți grăsimile. Adoptați o dietă echilibrată, săracă în grăsimi. O astfel de dietă imbunătățește funcționarea limfocitelor T, acele molecule din sînge care ajută organismul să se protejeze împotriva infecțiilor. Prin urmare, evitați grăsimile saturate (din unt, lapte sau carne) și consumați grăsimi monosaturate (ulei de masline, unt de arahide) sau polisaturate (ulei de floarea soarelui, nuci). Chiar și aceste grăsimi "bune" nu trebuie să depășească un procent de 25% din numărul de calorii consumat zilnic.

Consumați proteine. Aminoacizii din proteine reprezintă adevarate "cărămizi" în construcția sistemului nostru imunitar. Ei ajută la crearea anticorpilor și îmbunătățesc funcționarea leucocitelor care blochează invadarea organismului de către agenții patogeni. De exemplu, specialiștii le recomandă femeilor să consume circa 50 de grame de proteine pe zi (chiar 60 pînă la 75 de grame în cazul celor însărcinate). De preferat sînt proteinele din pește, pui, ouă, fasole, carne de vacă sau produse din soia..

Cuvinte cheie:

vitamine , imunitatea , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1785
Populația:
62 locuitori

Meşeni este un sat din cadrul oraşului Iargara, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Leova și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 62 de locuitori. Satul Meșeni a fost menționat documentar în anul 1785.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.