31 mai 2021, 16:35 Sănătate views 8795
Ce spun obrajii despre sănătatea ta
31 mai 2021, 16:35 Sănătate views 8795

Ce spun obrajii despre sănătatea ta

Obrajii sau pomeții, pe lîngă faptul că definesc trăsături fizice deosebite ale chipului, pot dezvălui informații cu privire la starea de sănătate a organismului. Și asta pentru că mai multe afecțiuni denotă semne distinctive la nivelul feței, iar pomeții pot ajuta la diagnosticarea diferitor tulburări, în funcție de formă, mărimea și culoarea lor.

Obraji roșii

Roşeaţa constantă a obrajilor poate semnala existenţa unor probleme ale pielii, precum acneea rozacee, dar poate fi şi semnul unor afecţiuni ale organelor interne, precum sindromul Cushing, caracterizat printr-o producţie excesivă de cortizol, un hormon secretat de glandele suprarenale

Obraji vineți

Culoarea albăstrie sau vineţie a obrajilor sugerează că nivelul oxigenului în sînge este prea scăzut. Una dintre cauze poate fi hipertensiunea pulmonară, adică tensiune arterială crescută în arterele ce irigă plămînii, cauzate de afecțiuni cronice pulmonare, fumatul cronic, care duc la o aprovizionare insuficientă a corpului cu sînge oxigenat.

Obraji asimetrici

Asimetria obrajilor nu este o trăsătură înnăscută, ci dobîndită. Unele surse susțin că aceasta este cauzată de nutriția incorectă din copilărie, de obezitate sau de fumatul îndelungat.

Obraji umflați

Este un semn de tiroidă lentă, o problemă comună la femei. Pastozitatea obrajilor, feței și a tegumentelor per ansamblu poate sugera scăderea funcției glandei tiroidiene, adică hipotiroidismul, dacă funcția renală este păstrată.

Erupție cutanată pe obraji

O erupție facială de forma unui fluture, care se întinde pe obraji și pe rădăcina nasului, poate fi un simptom al lupusului eritematos, o boală autoimună gravă, al dereglărilor de microcirculație periferică.

Atunci cînd observi anumite schimbări persistente la nivelul feței, obrajilor, este potrivit să te adresezi medicului pentru un examen medical de rigoare și excluderea sau depistarea la timp a unor boli serioase.

Sursa: unica.md

Cuvinte cheie:

sanatate , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
3285 locuitori

Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.