06 martie 2022, 12:30 Sănătate views 16975
Aparent sunt inofensive, dar utilizate incorect pot UCIDE
06 martie 2022, 12:30 Sănătate views 16975

Aparent sunt inofensive, dar utilizate incorect pot UCIDE

Aceste medicamente aparent banale pe care le luam fără să ne gândim de două ori, sunt de fapt foarte periculoase.

Numai în SUA, sute de mii de oameni ajung la spital în fiecare an din cauza medicamentelor luate greşit. Nu avem statistici pentru ţara noastră, dar putem să bănuim că nu stăm deloc mai bine deorece mulţi oameni consideră că medicamentele eliberate fără reţetă nu sunt periculoase. De fapt, acestea au efecte secundare ca orice alt medicament, iar supradozele pot duce chiar şi la moarte.

Iată topul celor mai periculoase dintre medicamentele banale:

1. Paracetamolul

E util pentru răceală, dureri de cap, dureri menstruale şi aproape nelipsit din casele noastre. Însă puţini ştiu că dozele mari sunt hepato-toxice. Supradoza de paracetamol este cea mai frecventă cauză a insuficienţei hepatice. Această afecţiune care poate fi fatală se manifestă prin dureri abdominale, vărsături şi icter.

Citeşte cu atenţie prospectul medicamentului pe care îl iei şi nu depăşi sub nicio formă doza maximă recomandată. În general, aceasta este de 4000 miligrame de paracetamol pe zi pentru un adult. Numărul maxim de tablete depinde însă de conţinutul exact medicamentului pe care îl iei. Ţine cont că paracetamolul se găseşte sub diverse denumiri comerciale şi nu combina mai multe produse cu acelaşi conţinut.

2. Inhibitorii pompei de protoni

În această categorie cu denumire ciudată se încadrează medicamentele pentru ulcer (Omeran, Omez, Lanzap, Controloc) pe care obişnuim să le luăm şi pentru arsuri gastrice. Puţini ştiu că aceste substanţe pot da dependenţă în numai câteva săptămâni şi că ele împiedică absobţia mineralelor şi vitaminelor, ceea ce poate duce în timp la carenţe grave.

Nu folosi medicamente din această categorie mai mult de patru săptămâni în continuu. Dacă ai arsuri la stomac foloseşte antiacide.

3. Antihistaminicele

Te scapă rapid de simptomele alergiei, însă cele din generaţiile mai vechi, care conţin difenhidramină, îţi dau o stare de ameţeală. Pe lângă faptul că este neplăcută, această senzaţie îţi afectează capacitatea de concentrare, necesară atunci când conduci de exemplu.

Citeşte cu atenţie prospectul şi urmează toate indicaţiile, inclusiv cele referitoare la capacitatea de a conduce autovehicule. Antihistaminicele cu difenhidramină se iau seara.

4. Antiinflamatoarele nesteroidiene

Sunt foarte utile pentru dureri şi răceală, dar dozele mari administrate pe perioade îndelungate îţi pot afecta serios stomacul. Aceasta este a doua cauză ca frecvenţă a ulcerului gastric. De asemenea, dozele mari îţi pot afecta inima şi rinichii.

Antiinflamatoarele nesteroidiene se iau după masă sau cel puţin cu un pahar de lapte. Nu se iau mai mult de 10 zile la rând fără a consulta medicul. De asemenea, ţine cont că aceste substanţe se găsesc sub mai mult nume de marcă – Nurofen, Advil, MIG 400, etc – şi nu combina mai multe produse.

Sursa: www.prime.md

Cuvinte cheie:

medicamente , sanatate , pericol , dauna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
591 locuitori

Rămăzan este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Rîșcani și la 179 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 591 de locuitori. Satul Rămăzan a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.