28 mai 2021, 15:30 Caleidoscop views 33893
28 mai 2021, 15:30 Caleidoscop views 33893

Oameni-himere cu două ADN-uri. Cine sînt ei?


Foto: pautinka-jizni.ru

În biologie, himere sînt considerate animalele sau plantele ale căror ţesuturi sînt diferite din punct de vedere genetic. În lume sînt bine cunoscute experimentele lui Ivan Miciurin, botanist rus, practician al selecţiei plantelor, care, în esenţă, a fost primul care a creat himere vegetale încrucişnd plantele pentru a obţine o recoltă mai bogată şi stabilitate la factori meteorologici nefavorabili.

În rndul mamiferelor, himerele se întlnesc mult mai rar. Este interesant ceea ce s-a întmplat cu americanca Lydia Fairchild, care după divorţ a hotărt ca soţul să-i plătească pensie alimentară. Cei doi soţi au trebuit să facă teste ADN. Însă pe Lydia o aştepta o surpriză şi anume a reieşit că ea nu este mama propriilor copii. Iniţial, medicii au presupus că acest lucru s-a întmplat în urma unui transplant sau a unei transfuzii de snge. Autorităţile au vrut s-o tragă la răspundere penală, însă avocatul ei a prezentat în instanţă un articol din Revista medicinală din Noua Anglie despre himerism. În urma unor noi investigaţii medicale s-a stabilit că ADN-ul copiilor Lydiei Fairchild confirma numai rudenia cu bunica lor, mama Lydiei. Misterul a fost elucidat în urma analizei firelor de păr de pe cap şi pubian. S-a constatat că materialul genetic era diferit. În stare de embrion, Lydia a înghiţit-o pe sora ei geamănă şi celulele sorei au rămas în organism. Astfel, încă înainte de naştere Lydia a devenit himeră. În urma analizelor efectuate, au fost retrase toate acuzaţiile.

În prezent, sînt înregistrate circa 50 de cazuri de himerism uman. În realitate, numărul lor poate fi mult mai mare.

„Himerismul la oameni se poate dezvolta în cteva cazuri, cu caracter natural sau artificial. Din primul grup fac parte procesele legate de embrion în timpul sarcinii. Două ovule fertilizate se pot uni într-unul singur, aşa cum s-a întmplat în cazul Lydiei Fairchild, şi posesorul lor va avea două ADN-uri. Există himerism la gemeni, cnd din cauza fuziunii vaselor de snge gemenii îşi transmit unul altuia celulele lor. Şi mai există varianta himerismului matern. El are loc atunci cnd celulele fătului pătrund în sistemul sanguin al mamei.

În ceea ce priveşte himerismul artificial, avem de-a face cu transplantologia. Uneori, în timpul transplantului de organe este extrem de important ca organismul să devină un fel de himeră şi să nu respingă organul nou. A avut loc un caz interesant, cnd unui bărbat bolnav de SIDA şi limfom i s-a făcut un transplant de măduvă pentru a-l salva de una din boli şi în mod neaşteptat au fost vindecate ambele boli. Donatorul lui a fost purtătorul unei gene care a asigurat rezistenţa la aceste boli şi pe care a transmis-o bolnavului împreună cu măduva”.

Medicii sînt convinşi că studierea acestui fenomen poate vindeca multe boli care, în prezent, par incurabile.

 

Sursa: ruvr.ru

Cuvinte cheie:

om , himere , ADN

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.