Arată noutățile începînd cu...

eye 611 Vizualizări

Ce s-a întîmplat cu gheretele de flori de la Botanica


Foto: diez.md

Zilele trecute, un filmuleț cu o încăierare în sectorul Botanica între polițiști și proprietarii de gherete de flori s-a răspîndit în presa din Moldova. Motivul altercațiilor a fost decizia autorităților municipale de a evacua piața de flori Sofia, lăsînd oamenii fără loc de muncă. Mulți dintre ei și-au dedicat mulți ani afacerii cu flori.

La sfîrșitul săptămînii trecute, pretorul Botanica Diana Guba a emis un decret privind evacuarea acestor gherete. Lucrările au început deja luni. De asemenea, a fost emis un decret privind demontarea a 6 pavilioane superioare la Cuza-Voda, 15/7. Decizia autorităților se explică prin încetarea relației contractuale cu agentul economic.

"Deţinătorii gheretelor erau la curent cu această decizie în prealabil. Nu se poate emite un ordin de evacuare fără o notificare prealabilă. Am comunicat în mod repetat cu oamenii. Nu sînt de acord şi, din cîte ştiu eu, vor protesta în instanţă", a spus pentru Noi.md vice-pretorrul.

Potrivit IPN, unul dintre agenții economici, Aurel Botea, susține că au apelat în repetate rînduri la autorități, iar acestea par să înțeles pe comercianți, dar pînă la urmă s-a ajuns la demolare. Botea a spus că la început au lucrat pe baza unui brevet. Brevetele au fost interzise, deși erau împotriva. S-au supus și au deschis întreprinderi individuale pentru a lucra în mod legal. Dar nici acum nu sînt lăsați în pace. Autoritățile fac referință la faptul că gheretele ar fi amplasate în locul unde sînt pozate rețele.

„Chiar dacă au fost cazuri de avarie, după ce am ajuns la o înțelegere cu furnizorul de apă și am stipulat acest lucru în contract, am evacuat gheretele pe cheltuiala noastră pe toată durata reparației. Nu au fost probleme”, a spus Aurel Botea.
Proprietarii de gherete nu sînt dispuși să cedeze, iar procesul a început deja.

„Acești zece agenți economici sînt contribuabili care participă la completarea bugetului de stat, prin urmare, drepturile lor de cetățeni și contribuabili trebuie respectate. Acesta este un abuz din partea autorităților. Contactați departamentul juridic - atîta timp cît acel act, prescripție, ordin este contestat în instanță, atîta timp cît face obiectul unor proceduri judiciare, nu îl puteți executa pînă cînd instanța nu ia o decizie cu privire la legalitatea acestor acțiuni ”, a spus Oxana Eșanu, avocatul vînzătorilor.

 

Cuvinte cheie:

gherete , Botanica

Localităţile Moldovei şi diasporei

Rădenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Citeşte mai departe