Arată noutățile începînd cu...

eye 12601 Vizualizări

Generozitatea este dictată de gene

Știm cu toții, că încă din copilarie se formează caracterele frumoase și bunele obiceiuri.

Și cum generozitatea, ajutorul oferit celor ce au nevoie, trebuie să fie calități fundamentale pentru orice persoană, este bine ca atunci cînd vedem asemenea gesturi în jurul nostru, sa ne bucurăm și să sperăm că încă mai pot fi Oameni cu suflet mare. Generozitatea nu constă în bogăția darurilor, ci în deprinderea de a dărui, după posibilități.

Oamenii de știință au arătat, în urma unui studiu, realizat pe un numar de 203 persoane, că generozitatea este o calitate programată de gene. Celor supuși studiului li s-au dat cîte 12 dolari. 50% dintre cei care au dorit să ădoneze suma primită (total sau parțial), erau purtătorii genei AVPR1 sau a unei variante ale ei, informează www.dailymail.co.uk. Gena respectivă stimulează crearea unui hormon (arginina – vasopresina), care acționează asupra unei zone din creier asociată cu comportamentul altruist al persoanei.

Accesele de generozitate, sînt declanșate, susțin noile studii cu privire la această calitate, de un hormon numit de cercetători, oxitocina. Acesta ar fi cel care programează creierul sa aibă milă de cei necajiți sau năpăstuiți de soartă. Cu cît nivelul acestui hormon este mai ridicat, cu atît persoana purtătoare este mai darnică, susțin cercetătorii de la Universitatea Claremont din SUA, care, de altfel, spun că hormonul ar avea și un rol activ în recunoasterea socială și relațiile interumane.

Un al studiu efectuat de această dată de oamenii de știință australieni, susține că oxitocina, numit de ei „hormonul dragostei” sau „al prieteniei”, îi ajută pe oameni să fie mai încrezători și să-și amintească mai mult întîmplările pozitive din viață, ei fiind mai bine dispuși și mult mai generoși cu străinii.

Cuvinte cheie:

sentimente , studiu , om , genetica

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ciuciuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
5111 locuitori

Ciuciuleni este un sat și comună din raionul Hînceşti. Ciuciuleni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5111 oameni. Satul Ciuciuleni a fost menționat documentar în anul 1430.

Citeşte mai departe