Arată noutățile începînd cu...

eye 14119 Vizualizări

Reguli pentru mamele de adolescente


Relatia mama-fiica este speciala si complexa indiferent de varsta, insa – la varsta adolescentei – pot fi adevarate provocari. In adolescente se duce o lupta intre a sta aproape de mama si a se desprinde in independenta. Nici mamele nu sînt mai linistite, in ele ducandu-se o lupta intre a fi parinte si a fi prietenele fiicelor lor.

NU o lua personal

Cateodata, teribilismul adolescentelor zdruncina increderea mamelor. Fluctuatiile hormonale duc la urcusuri si coborasuri emotionale. In aceste faze, adolescentele pot spune lucruri pe care apoi sa le regrete. Este foarte usor pentru mame sa se supere si sa intre in defensiva. Totusi, ar fi ideal daca mamele le-ar invata pe fete cum sa se comporte la nervi si sa nu mai aiba asteptari idealiste legate de relatia lor mama-fiica.

Gasiti alte cai de comunicare

Adolescentele vor si spatiu personal, de aceea le vei vedea des izolate in camerele lor, vorbind cu prietenele la telefon si petrecand din ce in ce mai putin timp cu mama. Insa, mamele ar trebui sa fie constiente ca relatia mama-fiica este permanenta, nu e o relatie de amicitie. De aceea este foarte important sa gaseasca noi cai de comunicare cu fetele lor. Daca exista tendinta unui conflict permanent, poti incerca o comunicare prin intermediul mesajelor sau niste „audiente": adica perioade setate de timp in care fiecare sa spuna ce are de zis, fara ca cealalta sa intrerupa. Mamele ar trebui sa se controleze foarte bine, sa nu isi lase nervii sa escaladeze, caci altfel nu vor putea sa gandeasca limpede si sa ia decizii in consecinta.

Amintiti-va de propria adolescenta

Ati fost si voi acolo, dragi mamici. S-ar putea sa va ajute o scurta rememorare a propriei adolescente, cand ati fost refuzate de un baiat sau altul v-a frant inima, sau cand mama v-a interzis un anume lucru. Nu vi se pare acum ca intelegeti mai bine adolescenta?

Ramaneti in prezent

Evitati sa reveniti la probleme din trecut. Ramaneti in prezent atunci cand aveti un conflict si nu mai pomeniti de chestiuni trecute. Expresii de genul „Niciodata nu faci X", „Iar faci Y", „Intotdeauna faci Z, nu o sa te schimbi niciodata" n-au ce cauta intr-o disputa. Nu uitati ca fetele voastre sînt intr-o etapa de construire a personalitatii lor.

Este clar, lucrurile nu se vor rezolva peste noapte, insa greselile fac si ele parte din viata si reprezinta o parte foarte importanta a procesului de invatare. Incercati sa aveti cat mai multa rabdare cu fetele voastre aflate la varsta adolescentei.

Cuvinte cheie:

educatie , adolescenți , reguli

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dereneu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1199 locuitori

Dereneu este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Dereneu, Bularda și Duma. Satul Dereneu este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Călăraşi şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 199 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1495.

Citeşte mai departe