Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Muzica

eye 12221 Vizualizări

Maria Iliuț - рrivighetoarea din Carpaţi

Maria Iliuț s-a născut la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, Bucovina, Ucraina. Şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1978 – 1984).

Este solista Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța”, şi a formațiilor „Ștefan- Vodă” și „Busuioc Moldovenesc” din Chișinău (1983). Din anul 1987 lucrează în calitatea de profesoară la Palatul de Creație al Copiilor din Chișinău.

A obţinut marele premiu la Concursul Interpreţilor Cîntecului Folcloric „Tamara Ciobanu” (Chișinău, 1986), laureată a concursului „Cîntați cu noi” (Chișinău, 1989).

A înregistrat multe cîntece populare la Radio Chișinău, culese de la Crasna pentru a face cunoscut publicului larg tezaurul muzical al Bucovinei.

În cariera sa muzicala a colaborat cu Gheorghe Banariuc, Nelu Laiu, Petre Neamțu, Mihai Amihalachioaie ș. a.

I-a fost conferit titlul onorific „Maestru în artă”.

Cuvinte cheie:

personalitati , muzica

Localităţile Moldovei şi diasporei

Victoria

Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
146 locuitori

Victoria este un sat din cadrul comunei Sărăteni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 71 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 146 de oameni. Satul Victoria a fost menționat documentar în anul 1905.

Citeşte mai departe