Mergi spre compartimentul: Muzica
26 mai 2021, 14:00 Muzica views 2795
Zdob și Zdub a prezentat o piesă pe versurile lui Alecsandri
26 mai 2021, 14:00 Muzica views 2795

Zdob și Zdub a prezentat o piesă pe versurile lui Alecsandri

Pe canalul de YouTube al trupei moldovenești etno-rock Zdob Și Zdub, a apărut un nou videoclip - piesa "Miorița" pe versurile lui Vasile Alecsandri.

Piesa "Miorița" a fost lansată pe albumul "Bestiarium" în 2019. Un fragment din balada populară "Miorița" a scriitorului moldovean Vasile Alecsandri, s-a încadrat perfect în muzica lui Mihai Gîncu. Trupa a reușit să înregistreze un concert cu ocazia prezentării noului album înainte de începutul pandemiei și anularea spectacolelor din întreaga lume. Zdob Și Zdub nă oferă posibilitatea de a viziona înregistrarea interpretării live al acestei opere meditative.

Roman Iagupov, liderul trupei Zdob Și Zdub, a menționat că ideea piesei îi aparține prietenului său — regizor de montare Serghei - cînd au lucrat împreună la înregistrarea concertului cu ocazia împlinirii de către trupă a 20 de ani de la formare, care a avut loc în parcul Dendrariu din Chișinău în 2015.

"Serghei s-a oferit să transfere poezia "Miorița" în versiunea scriitorului și poetului Vasile Alecsandri pe muzica noastră de autor și să o înregistreze. Cînd scriam noul album la Oituz (în Carpații Românești), aveam cu mine o carte — o colecție sovietică de diverse lucrări moldovenești, am început să citesc textul monumentului literar, iar Mihai a ales rapid și a programat biții. În rezultat am obținut o baladă mistică, minimalistă. Ah, acest moment în care creezi, compui în călătorie - scoți din adîncul memoriei impresiile acumulate, diferitele sunete care au sunat în jur. Așa s-a întîmplat și de data asta. Ne-am amintit de călătoriile de pe insulele grecești, în special călătoria pe Samotraki, nopțile polifonice fierbinți de vară, zgomotul oilor și caprelor, sunetul clopotelor lor. Este o bijuterie a folclorului balcanic. Muzicienii trupei sînt fericiți să lucreze cu opera!", a subliniat Roman Iagupov.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

piesă , Zdob şi Zdub

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
104 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Zolotievca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Anenii Noi și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.