10 noiembrie 2023, 14:30 Personalități views 2027
Actorul și regizorul Constantin Stavrat își sărbătorește cea de-a 66-a aniversare
10 noiembrie 2023, 14:30 Personalități views 2027

Actorul și regizorul Constantin Stavrat își sărbătorește cea de-a 66-a aniversare

Actorul și regizorul Constantin Stavrat, Artist al Poporului, ex-directorul artistic și angajatul timp de 37 de ani al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, deținător al mai multor premii și distincții ale Uniunii Teatrale din Moldova, își sărbătorește astăzi cea de-a 66 aniversare, notează Moldpres.

Cu acest prilej, azi, la ora 18.00, la teatrul bălțean va avea loc o seară de creație cu genericul „La 65 de ani tot voi rămîne - tînăr și ferice!” cu prezentarea spectacolului „Promit solemn”, în regia lui Emil Gaju.

S-a născut la 10 noiembrie 1957, în satul Buda Mică, Herța, regiunea Cernăuți. A studiat la școala primară din satul natal și școala medie din Buda Mare (1965-1975), Școala de Iluminare Culturală „Elena Sîrbu”, actualmente Colegiul de Artă „Nicolae Botgros” din Soroca (1977-1980) și Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (1981-1985).

Din 1985 este actor la Teatrul Moldovenesc Muzical Dramatic, în prezent Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. În stagiunile teatrului bălțean a jucat peste 75 de roluri. Roluri memorabile: Ghiță Coșcodan în „Agachi Flutur” de V. Alecsandri, Kirile în „Mireasa din Imereti” de D. Kldiașvili, Kucikar în „Femeia de fier” de Ș. Bașbekov, Pavlicek în „Transfer de personalitate” de D. Solomon, Leonida în „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale – toate în regia lui A. Pînzaru, Socrate în „Ultima 319 noapte a lui Socrate” de S. Țanev, regia M. Volontir, Chirița în „Și iar Chirița” de Gh. Urschi, regia I. Marcoci, „Avalanșa”, regia Linas Marius Zaikauskas, „Promit solemn”, regia Emil Gaju ș.a.

A regizat mai multe spectacole dintre care: „Împăratul de paie” de Gheorghe Calamanciuc, „Piatra din casă” de Vasile Alecsandri, „Femeia de fier” de Șarat Bașbekov, etc. Filmografie: „Trece lebăda pe ape”, regizor Vasile Pascaru, Studioul ”Moldova-Film” (1981); „Găoacea”, regizor Emil Loteanu, ”Moldova-Film” (1991); „Dănilă Prepeleac”, regizor Tudor Tătaru, Studioul ”Buciumul” (1994).

În 1994 Constantin Stavrat a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2010 - cu cel de „Artist al Poporului din Republica Moldova”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

actor , regizor , Aniversare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
177 locuitori

Clişcăuţi este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.24 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.20 km și este situat la 12 km de oraşul Sîngerei, şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 177 de oameni. Localitatea Clișcăuți a fost întemeiată în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.