31 octombrie 2022, 16:00 Personalități views 1454
Snejana Pîslari: dacă un compozitor se teme să concureze cu cineva, el nu trebuie să meargă în profesie
31 octombrie 2022, 16:00 Personalități views 1454

Snejana Pîslari: dacă un compozitor se teme să concureze cu cineva, el nu trebuie să meargă în profesie

Pentru ascultătorul neinițiat, este o taină cum oamenii compun melodii. O taină și mai mare este faptul, că în sec. ХХI există oameni care compun muzică academică, caută noi tehnici și noi forme pentru această artă, cea mai abstractă dintre toate. Prin ce se deosebește muzica nouă de cea ”veche”, clasică, poate oare în prezent arta compoziției să aducă faimă mondială, poate oare tăcerea deveni operă muzicală? La aceste și multe alte întrebări pentru site-ul Noi.md răspunde compozitoarea Snejana Pîslari, membră a Comitetului de conducere al Uniunii Compozitorilor și muzicienilor din Republica Moldova, doctor în arte și culturologie, docentă la Academia de muzică, teatru și arte plastice.

Sincer vorbind, m-a uimit faptul, că la noi în Moldova cineva mai compune muzică academică instrumentală. Eu credeam că aceasta ține deja de trecut. Cine-s acești oameni și pentru cine muncesc ei?

În Moldova muzica academică are tradiții vechi, și este bine că ele continuă. În prezent în țara noastră există compozitori care scriu activ și-s interpretați, și îi voi numi cu plăcere. Președintele de onoare al Uniunii compozitorilor din RM Ghenadie Ciobanu; președintele Uniunii compozitorilor din RM Pavel Gămurari; secretarul Uniunii compozitorilor RM Vlad Burlea; compozitorul și dirijorul Vladimir Ciolac, profesor la Academia noastră de muzică; Vladimir Beliaev, care un timp îndelungat a ocupat funcția de președinte al Uniunii. Avem compozitori tineri, care compun azi muzică de cele mai diferite genuri: Valeria Barbas, Natalia Rojcovscaia, Lidia Ciubuc, Veronica Ciobanu. Avem compozitori începători, dar care deja au reușit să se impună la forumurile și concursurile internaționale – Mihail Rotari, Marta Gîncu, Andrei Ghițman.

Pentru cine compun muzică compozitorii contemporani? Desigur, pentru ascultători, și recentul festival Zilele Muzicii Noi au arătat, că acest format este interesant, că el adună publicul interesat, provoacă dialoguri între compozitori, interpreți și ascultători. Este o artă, care își are deja cercul de admiratori fideli, numărul cărora crește an de an.

Un singur exemplu. Acum niște ani, la Filarmonica Națională, care mai exista pe atunci, a avut loc concertul jubiliar al celebrului nostru maestru Gheorghe Mustea. Sala era nu plină – arhiplină. Era imposibil să nimerești acolo, așa de mare era interesul publicului pentru opera acestui compozitor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

compozitor , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1594
Populația:
1580 locuitori

Işnovăţ este un sat şi comună din raionul Criuleni. Işnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Criuleni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1580 de oameni. Satul Işnovăţ a fost menționat documentar în anul 1594.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.