05 iulie 2023, 14:30 Personalități views 2884
Actorul și umoristul Pavel Bechet ar fi împlinit 66 de ani
05 iulie 2023, 14:30 Personalități views 2884

Actorul și umoristul Pavel Bechet ar fi împlinit 66 de ani

Regretatul actor, umorist și textier Pavel Bechet ar fi împlinit astăzi 66 de ani.

S-a născut pe 5 iulie 1957 în satul Vadul-Leca, raionul Telenești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. A activat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. De-a lungul anilor, a colaborat cu Compania Teleradio Moldova. S-a remarcat în spectacole de autor, a semnat texte pentru cântece, monologuri umoristice înmănuncheate în șase casete.

Pavel Bechet a fost celebru prin mai multe spectacole, ca de exemplu: ”Bărbați fără păcate sau ”Lume, lume, ai la glume”, unele jucate alături de Gheorghe Urschi. A scris texte pentru mai multe piese de muzică ușoară și populară pentru mai mulți cântăreți din R. Moldova și România, inclusiv cea intitulată ”Dragoste nemărginită”, interpretată de Gheorghe Țopa. Piesa semnată de Pavel Bechet, pe muzica lui Oleg Țurcanu, a devenit șlagăr imediat de la lansarea ei. Pentru prima dată, Gheorghe Țopa a interpretat-o la un spectacol de la Teatrul de vară din Chișinău, la care au participat și artiști români. La Podul de Flori de pe Prut, care a avut loc la 6 mai 1990, difuzoarele din stânga Prutului transmiteau întruna piesa lui Gheorghe Ţopa, scrisă pe versurile lui Pavel Bechet.

În 2000, actorul a fost distins cu Medalia ”Meritul Civic”, ”pentru activitate creatoare prodigioasă, contribuție substanțială la propagarea valorilor naționale şi înaltă măiestrie artistică”.

Pavel Bechet s-a stins din viață la 8 iulie 2002 în urma unei boli incurabile. Din 2007, Gimnaziul din satul natal, Vadul-Leca, Telenești, îi poartă numele.

 

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1681
Populația:
1592 locuitori

Meleşeni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Meleşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Călărași și la 74 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1592 de oameni. Satul Meleșeni a fost menționat documentar în anul 1681.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.