Arată noutățile începînd cu...

eye 737 Vizualizări

S-a stins din viață etnologul și folcloristul Tudor Colac


Foto: moldpres.md

Etnologul și folcloristul Tudor Colac, maestru în artă, doctor în etnologie, s-a stins din viață la vîrsta de 72 de ani, informează MOLDPRES.

Vestea tragică a fost confirmată de feciorul său, Eugen Colac. El a spus că tatăl său s-a stins din viață la Spitalul Republican din Chișinău, unde a suportat un atac de cord, fiind infectat de COVID.

Tudor Colac s-a născut la 10 martie 1948 în familia țăranilor Vasile și Varvara Colac din satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin (astăzi raionul Sulița Nouă, regiunea Cernăuți, Ucraina). În 1970, a absolvit Facultatea de Filologie, secția jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Paralel, a făcut studii muzicale (serale) la Facultatea de Arte Frumoase, secția instrumente muzicale, la aceeași instituție de învățămînt superior.

În 1970-1977, Tudor Colac a fost lector la Catedra de Teorie și Practică a Presei a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității de Stat din Moldova. Concomitent, a urmat aspirantura (secția fără frecvență) la Catedra de Literatură Romînă a Facultății de Litere a Universității nominalizate. Cîțiva ani la rînd, a fost secretar responsabil și redactor al emisiunilor folclorice la Radio Moldova.

În 1980, a devenit șef al secției de metodică a creației populare la Centrul Republican Știinţifico-Metodic de Creație Populară și Activitate Culturală al Ministerului Culturii și Cultelor, apoi șef al secției de folclor și etnografie la aceeași instituție. În 1990 a fost numit în funcția de director al Centrului, prin cumul - șef al direcției generale de activitate în teritoriu în cadrul Ministerul Culturii și Cultelor. În anii 1994-1998, Tudor Colac a făcut stagiu de doctorat în etnologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Romînia, unde a elaborat și a susținut teza de doctor în etnologie, specialitatea folclor, cu tema "Familia - vatră a spiritualității romînești", conducător științific fiindu-i profesorul universitar, doctor Dumitru Pop.

A debutat cu volumul "Sărbătoarea izvoarelor", în care examinează cîteva festivități și obiceiuri populare: Sărbătoarea plugarului, Scosul oilor la pășune, Curățatul izvoarelor, Hora satului ş.a., urmat de cartea "Hronic de familie", unde a analizat materiale etno-folclorice, care au fost înregistrate pe teren de către el și de alți cercetători în multe sate din Basarabia și din localități romînești aflate azi pe teritoriul Ucrainei (regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa, Nicolaev ş.a.).

În ultimii ani, Tudor Colac a semnat cărțile "Repere etnologice", "Cîntecul cu aripi frînte", "Izvoditori de tîlcuri subtile", Dicționar de ghicitori" ș.a. A participat la organizarea festivalurilor folclorice de rezonanță în R. Moldova, Romînia, Ucraina și Ungaria. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Uniunii Muzicienilor și al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova.

Tudor Colac va fi înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Cuvinte cheie:

personalitati , moarte , cultura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Chetriş

Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1697 locuitori

Chetriş este un sat şi comună din raionul Făleşti. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1697 de oameni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrişul Nou și Chetriş. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 167 km de Chișinău. Satul Chetriș a fost menționat documentar în anul 1803.

Citeşte mai departe