Arată noutățile începînd cu...

eye 15892 Vizualizări

Mefodii Аpostolov – 107 de ani de la naștere

Astăzi se împlinesc 107 de ani de la nașterea actorului moldovean de teatru şi cinema Mefodii Apostolov. El s-a născut la 11(24) mai 1915 în satul Sucleia, raionul Slobozia, RSSM într-o familie de ţărani.

Pasiunea pentru arta scenică l-a adus pe tînărul talentat, la început în Cercul amatorilor de teatru, apoi s-a alăturat în anul 1933 trupei Teatrului  de la Tiraspol. În anul 1937 Apostolov absolveşte Şcoala de Actorie de la Odessa şi devine actor al Teatrului Muzical-dramatic „A. Puşkin”, unde va juca o mulţime de roluri importante atît din repertoriul clasic, cît  şi modern şi va deveni unul dintre primii actori, care s-a filmat în filme înainte ca studioul „Moldova-film” să înceapă să filmeze primele pelicule artistice. M. Apostolov a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anul 1958, el a devenit preşedinte al Prezidiului Asociaţiei Teatrale din Republica Moldova.

A debutat în comedia muzicală „Leana”, filmat la studioul cinematografic „M. Gorki” de la Moscova după scenariul dramaturgului moldovean Leonid Corneanu, în regia lui B. Barnet , iar asistent de regizor al acestui film  a fost Leonid Gaidai. În acest film au debutat mai mulţi actori moldoveni, printre ei era şi M. Apostolov, care apare pe ecran în rolul de preşedinte al juriului la unul din concursurile de amatori. Iar odată cu formarea studioului cinematografic „Moldova-film” s-a filmat în peliculele  diferitor regizori la studiouri diferite.  A realizat circa 30 de roluri în  filme artistice de lung metraj.

S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 2004.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Podul Lung

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Citeşte mai departe