Arată noutățile începînd cu...

eye 62677 Vizualizări

Chemarea cîntului lui Liviu Deleanu

Astăzi se împlinesc 55 de ani de la trecerea în neființă a poetului Liviu Deleanu. El s-a născut la 8 februarie 1911 la Iași.

 Liviu Deleanu nu-și iubea copilăria, zicea că a fost foarte grea, fară bucurii și jocuri copilaresti. Însă îi placea foarte mult să citească, de cîte ori avea ocazia își cumpăra o revistă pentru copii. În orașul natal intră la studii la gimnaziu, dar, din lipsă de surse, este nevoit să abandonaze. Pleacă la București, unde se angajează ca litograf, apoi corector la o tipografie.

Poezia timpurie a lui L.Deleanu, cum ar fi volumul „Oglinzi fermecate”, apărut în 1927, este influențată de marii scriitorii moderniști, ca Charles Baudelaire, George Bacovia, Ion Pillat. Urmează placheta „Ceasul de veghe” (1937), înalt apreciată de critica literară.

Unele poezii ale lui L.Deleanu au devenit cîntece, inclusiv vestita romanță „Sanie cu zurgălăi” – muzica pentru care a fost scrisă de Rickard Stein în 1937 și care mult timp a fost considerată cîntec popular.

În 1940 L. Deleanu s-a refugiat în Basarabia. După război activează în domeniul literaturii pentru copii: „Poezii pentru copii” (1947), „Mi-i drag să meșteresc” (1955), „Bucurii pentru copii”(1956), „Licurici” (1961) ș.a. La poezia pentru adulți se întoarce în 1952, cînd apare cartea „Vremuri noi”, poemul „Krasnodon” (ulterior intitulat „Tinerețe fără moarte”) și basmul dramatic „Buzduganul fermecat”.

Talentul liric al lui Liviu Deleanu s-a manifestat din plin în cărțile „Dragostea noastră cea de toate zilele” (1966) și postumele „Cartea dorului” (1968) și „Destăinuire” (1970). Lui Liviu Deleanu îi aparțin și traducerile din I. Krylov, A.Pușkin, N.Nekrasov, M. Lermontov, A. Tvardovskii, K. Simonov, S. Marșak, K. Ciukovskii ș.a. Versurile sale, la rîndul lor, sînt traduse în mai multe limbi și sînt reeditate în Moldova și peste hotarele ei. Poetul s-a stins din viață la 12 mai 1967 la Chișinău. Actualmente, numele lui Liviu Deleanu îl poartă o stradă și un liceu din municipiul Chișinău.

Cuvinte cheie:

poet , cultura , personalitati

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sălcuţa Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
359 locuitori

Sălcuţa Nouă este un sat din cadrul comunei Cîrnăţenii Noi, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Sălcuţa Nouă a fost întemeiat în anul 1930.

Citeşte mai departe