24 decembrie 2023, 12:30 Personalități views 40154
Gheorghe Vodă – fondatorul filmului poetic în Moldova
24 decembrie 2023, 12:30 Personalități views 40154

Gheorghe Vodă – fondatorul filmului poetic în Moldova

Poetul regizorul și scenaristul Gheorghe Vodă s-a născut la 24 decembrie 1934 în satul Văleni, raionul Vulcăneşti, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Litere a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” şi Cursurile Superioare de Regizori de la Moscova în anul 1965.

Activitatea de creaţie şi-a început-o în calitate de ziarist şi poet. Colaborează şi cu studioul „Moldova-film”, începînd din anul 1962 - semnează scenariul unui film documentar de scurt metraj „Familia noastră”.

Ca regizor de filme artistice a debutat la „Moldova-film” cu pelicula „Se caută un paznic” (1967). A realizat în anii, ce-au urmat încă cîteva filme de ficţiune de lung metraj: „Singur în faţa dragostei”, „Vara ostaşului Dedov”, filmul-concert televizat „Izvorul şi cîntecul” şi documentarele „Nunta”, „De-ale toamnei”, „Maria” etc., după scenariile proprii.

A primit mai multe premii pentru filmele realizate: pentru regia filmului documentar „De-ale toamnei” - Marele Premiu, nominalizarea - Film documentar la Festivalul Regional de Filme, Chișinău, 1967, ediţia a VII-a. Premiul special al juriului pentru cea mai bună comedie şi Premiul special al juriului pentru cea mai bună ecranizare a unui film artistic la Festivalul Regional de Filme de la Riga (1968, ediţia a VIII-a) pentru filmul „Se caută un paznic”.

Gheorghe Vodă a lucrat o perioadă îndelungată în calitate de consultant literar al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

A încetat din viaţă la data de 24 februarie 2007, la Chișinău şi a fost înmormîntat la Cimitirul Central din Chișinău.

Cuvinte cheie:

moldovenii , cultura , cinematograf

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
8783 locuitori

Baurci este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Baurci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de municipiul Comrat și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 8783 de oameni. Satul Baurci a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.