26 decembrie 2023, 13:30 Personalități views 10038
Vsevolod Gavrilov – o viață dedicată scenei
26 decembrie 2023, 13:30 Personalități views 10038

Vsevolod Gavrilov – o viață dedicată scenei

Actorul de teatru şi film Vsevolod Gavrilov s-a născut la 10 noiembrie 1942 la Tiraspol. Prezintă interes calea pe care a parcurs-o pînă a deveni actor.

În anul 1959 împreună cu prietenul său, M. Ginsberg, care a insistat să participe la concursul de selectare pentru Studioul de actorie de pe lîngă teatrul, „A. Cehov”, în rezultat Gavrilov este admis, iar prietenul său, nu. Curînd unui tînăr de numai optsprezece ani i s-a dat rolul de servitor în piesa „Anna Karenina”, trebuia să iasă în scenă şi să spună un text „foarte mare” – o replică scurtă „Masa e servită!”. Dar în ziua debutului său a ieşit în scenă şi văzînd întreaga constelaţie de actriţe în nişte rochii superbe, cu decolteu ... nu a putut rosti nici un cuvînt, iar directorul teatrului i-a spus că e liber să plece. Însă Iu. Sokolov, Artist al Poporului din Republica Moldova, a ştiut să vadă în el viitorul artist.

Curînd el pleacă în regiunea Ural, pentru a-şi satisface serviciul militar în Armata Sovietică. După ce se întoarce, absolveşte în anul 1967 Şcoala de Muzică şi devine student la Conservator. Dar, în cel de-al treilea an de studiu înţelege că nu aceasta este vocaţia lui. Clarinetul este un instrument minunat, dar nu asta îşi doreşte să devină!

Gavrilov pleacă la Tiraspol la N. Aroneţkaia, care înfiinţase Teatrul Rus de Comedie şi Dramă. A fost acceptat sa lucreze numai în calitate de lucrător de scenă. Dar atracţia faţă de profesia de actor n-a dispărut şi atunci cînd privea pentru a cîta oară lecţia pe care o ducea profesoara de arta vorbirii N. Alekseeva, ea a fost  cea care l-a invitat să participe la lecţii, lucru pentru care a fost  apreciat şi atunci cînd s-a îmbolnăvit actorul I. Taran, i-a fost încredinţat rolul lui Zorin în premiera spectacolului lui Arbuzov „Oraşul în zori”. Acest rol a însemnat, de fapt, începutul carierei actorului.

Începînd cu anul 1965 debutează într-un rol episodic în filmul „Jurămîntul lui Hipocrate”. Primul său rol serios în film - rolul lui Paşa în filmul „Ofiţerul în rezervă” - 1971. Apoi au urmat multe alte pelicule semnificative „Ploi de toamnă” 1974, „Dimitrie Cantemir”, 1974, „O şatră urcă în cer”, 1976 „Vendeta ca la evrei” etc. Din anul 1984 este actor la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”.

A jucat circa 34 de roluri în filme, dar teatrul a rămas marea lui pasiune. Mai mult de 38 de ani V. Gavrilov a rămas fidel teatrului, apărînd seară de seară în scenă în diverse roluri.

Membru al Uniunii Teatrale din Republica Moldova din anul 1973, membru al Uniunii Cineaştilor din 1978. Maestru în Arte a Republicii Moldova, Decorat cu medalia „Meritul Civic”, Laureat al premiului A. Puşkin „Pentru măiestrie interpretativă”.

Cuvinte cheie:

actori , personalitati , Cinematografie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
1411 locuitori

Crasnogorca este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Grigoriopol și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnogorca alcătuia 1411 oameni în anul 2005. Satul Crasnogorca a fost înființat în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.