Arată noutățile începînd cu...

eye 34113 Vizualizări

Tamara Ciobanu – sora doinelor (Video)

Astăzi, 22 noiembrie, se împlinesc 108 de ani de la nașterea marei cîntărețe soprane Tamara Ciobanu. Născută în anul 1914 în satul Berezlogi, Orhei, a  absolvit Conservatorul Unirea (1938-1940), Conservatorul din Chișinău (1946).

 În 1945- 1951 solistă la Comitetul de radio, în 1951-1973 - solistă a Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”. A cîntat în studioul de operă din Chișinău, evidenţiindu-se în rolurile Tatianei din opera „Evghenii Oneghin” şi Cio-cio-san.

Tamara Ciobanu s-a afirmat însă ca ilustră interpretă de cîntece populare moldoveneşti. Vocea ei a devenit expresia meleagului moldav. Popularitatea pe care şi-a cucerit-o de la primele apariţii s-a afirmat cu timpul tot mai larg şi mai pătrunzător. Oriunde ar fi răzbătut numele Moldovei, cu arta şi frumuseţea sa, pe prima înălţime răsuna vocea Tamarei Ciobanu.

Pe casa de pe bd. Ştefan cel Mare 132, unde a locuit Tamara Ciobanu în ultimii ani de viaţă, este instalată o placă comemorativă.

Sora doinelor... Ea le-a scos din adîncuri şi din uitare, le-a dat o viață nouă.. Ea deţine cheia acelui tezaur, care pentru noi e nepreţuit. Publicul o ține minte și o recunoaşte pe ea, marea noastră cîntăreaţă, sora doinelor moldave, Tamara Ciobanu.

Cuvinte cheie:

aniversarea , muzica , interpret

Localităţile Moldovei şi diasporei

Gavrilovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
4 locuitori

Gavrilovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.21 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.79 km. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Sîngerei și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4 oameni. Satul Gavrilovca a fost întemeiat în anul 1907.

Citeşte mai departe