Arată noutățile începînd cu...

eye 8936 Vizualizări

Mefodie Аpostolov – un talentat actor moldovean

Mefodie Аpostolov - actor de teatru şi cinema, s-a născut la 24 mai 1915 în satul Sucleia, raionul Slobozia, RSSM într-o familie de ţărani.

Pasiunea pentru arta scenică l-a adus pe tînărul talentat, la început în Cercul amatorilor de teatru, apoi s-a alăturat în anul 1933 trupei Teatrului  de la Tiraspol. În anul 1937 Apostolov absolveşte Şcoala de Actorie de la Odessa şi devine actor al Teatrului Muzical-dramatic „A. Puşkin”, unde va juca o mulţime de roluri importante atît din repertoriul clasic, cît  şi modern şi va deveni unul dintre primii actori, care s-a filmat în filme înainte ca studioul „Moldova-film” să înceapă să filmeze primele pelicule artistice. M. Apostolov a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anul 1958, el a devenit preşedinte al Prezidiului Asociaţiei Teatrale din Republica Moldova.

A debutat în comedia muzicală „Leana”, filmat la studioul cinematografic „M. Gorki” de la Moscova după scenariul dramaturgului moldovean Leonid Corneanu, în regia lui B. Barnet, iar asistent de regie al acestui film  a fost Leonid Gaidai. În acest film au debutat mai mulţi actori moldoveni, printre ei era şi M. Apostolov, care apare pe ecran în rolul de preşedinte al juriului la unul din concursurile de amatori. Iar odată cu formarea studioului cinematografic „Moldova-film” s-a filmat în peliculele  diferitor regizori la studiouri diferite.  A realizat circa 30 de roluri în  filme artistice de lung metraj.

Mefodie Аpostolov s-a stins din viaţă la 22 noiembrie 2004.

Cuvinte cheie:

personalitati , actori , Cinematografie

Comentarii

 (1)
  • #1 xukaimin
    Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/moldoveni.md/application/modules/mob/views/scripts/news/view.phtml on line 229
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Andruşul de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
1769 locuitori

Andruşul de Sus este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Sus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cahul și la 178 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1769 de oameni. Satul Andruşul de Sus a fost menționat documentar în anul 1459.

Citeşte mai departe