Arată noutățile începînd cu...

eye 10195 Vizualizări

Mefodie Аpostolov – un talentat actor moldovean

Mefodie Аpostolov - actor de teatru şi cinema, s-a născut la 24 mai 1915 în satul Sucleia, raionul Slobozia, RSSM într-o familie de ţărani.

Pasiunea pentru arta scenică l-a adus pe tînărul talentat, la început în Cercul amatorilor de teatru, apoi s-a alăturat în anul 1933 trupei Teatrului  de la Tiraspol. În anul 1937 Apostolov absolveşte Şcoala de Actorie de la Odessa şi devine actor al Teatrului Muzical-dramatic „A. Puşkin”, unde va juca o mulţime de roluri importante atît din repertoriul clasic, cît  şi modern şi va deveni unul dintre primii actori, care s-a filmat în filme înainte ca studioul „Moldova-film” să înceapă să filmeze primele pelicule artistice. M. Apostolov a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anul 1958, el a devenit preşedinte al Prezidiului Asociaţiei Teatrale din Republica Moldova.

A debutat în comedia muzicală „Leana”, filmat la studioul cinematografic „M. Gorki” de la Moscova după scenariul dramaturgului moldovean Leonid Corneanu, în regia lui B. Barnet, iar asistent de regie al acestui film  a fost Leonid Gaidai. În acest film au debutat mai mulţi actori moldoveni, printre ei era şi M. Apostolov, care apare pe ecran în rolul de preşedinte al juriului la unul din concursurile de amatori. Iar odată cu formarea studioului cinematografic „Moldova-film” s-a filmat în peliculele  diferitor regizori la studiouri diferite.  A realizat circa 30 de roluri în  filme artistice de lung metraj.

Mefodie Аpostolov s-a stins din viaţă la 22 noiembrie 2004.

Cuvinte cheie:

personalitati , actori , Cinematografie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şoldăneşti

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Citeşte mai departe