Arată noutățile începînd cu...

eye 15058 Vizualizări

Astăzi Victor Ștefaniuc ar fi împlinit 74 de ani

Astăzi actorul și regizorul moldovean Victor Ștefaniuc ar fi împlinit 74 de ani.

S-a născut pe 7 aprilie 1947. A venit la Teatrul ”Licurici” din Chișinău, în 1970, împreună cu un grup de actori, imediat după absolvirea Institutului de Teatru, Muzică şi Cinema din Sankt Petersburg. Odata cu venirea lor, începe o noua pagină în istoria acestei instituții. Din acest grup,  făceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Ştefaniuc ş.a. - primii păpuşari de la noi cu studii superioare de specialitate în teatru.

Timp de două decenii, Victor Ştefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile în diverse spectacole ca tematică, gen şi stil: Spînul din ”Harap-Alb”, Iepurele din „Scufiţa Roşie”, Trică din „Rică si Trică”, roluri care au rămas ca un manual pentru noile generaţii din teatru. Rolul care i-a marcat cariera artistică a fost cel al lui Fofîrlică din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, jucînd, alături de Petru Hadîrcă.

Este primul actor-păpuşar căruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. În 1992, el fondează cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu - Teatrul municipal de păpuşi ”Guguţă”, pe care l-a condus cu cinste pînă la sfîrşitul vieţii sale. În calitate de director artistic şi prim-regizor, a dăruit copiilor peste 40 de spectacole: ”La moara cu plăcinte” şi ”Comoara tîlharului” de Iulian Filip, ”Căpriţa-ştrengăriţa” de M. Suponin, ”Turturica” de Nicolae Rusu, ”Crăiţa Florilor” de H. Ch. Andersen, ”Taina inelului” de Spiridon Vangheli, ”In această viaţă” de Gheorghe Urschi. De asemenea, el a semnat piesele ”Evoluţie” și ”Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru.

În calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a instruit şase generații de actori păpușari. Împreună cu trupa sa, a participat la diverse festivaluri internaţionale, de unde, în permanenţă, s-a intors cu diplome de merit.

Victor Ştefaniuc a decedat la 21 februarie 2010, după o lungă suferinţă.

Cuvinte cheie:

personalitati , cinematograf , actori

Comentarii

 (1)
  • #1 xukaimin
    Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/moldoveni.md/application/modules/mob/views/scripts/news/view.phtml on line 229
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Varniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4210 locuitori

Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.

Citeşte mai departe