10 septembrie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 8007
10 septembrie 2013, 09:30 Realitatea moldovenească views 8007

Poliţa de asigurare medicală s-ar putea scumpi


Foto: trm.md

În 2014 am putea plăti mai mult pentru poliţa de asigurare medicală obligatorie. Majorarea este prevăzută într-un proiect elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), transmite trm.md.

Documentul prevede ca 8% din fondul lunar de salarii să fie orientate spre plata poliței medicale. Astfel, angajatul și angajatorul vor trebui să achite fiecare cîte 4%, comparativ cu 3,5%, cît este în prezent. Totodată, proiectul prevede că cetățenii care procură singuri polița de asigurare medicală vor scoate din buzunar peste patru mii de lei sau cu circa 700 de lei mai mult decît acum. Autorii proiectului afirmă că, dacă majorarea va fi acceptată, vor crește cheltuielile de finanțare a instituțiilor medicale. La fel, din acești bani urmează să fie efectuate mai multe operații de transplant și protezare.

Șeful Direcției buget, finanțe și asigurări din cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Matei, a declarat pentru Radio Moldova Actualități că, odată cu majorarea finanțării, anual vor putea fi efectuate pînă la o mie de operații pe cord, comparativ cu 500 de intervenţii – în prezent.

Andrei Matei a declarat că la moment proiectul se află în procedură de avizare și este supus consultărilor publice. Spre sfîrșitul lunii, acesta va fi înaintat spre aprobare Guvernului.

Cuvinte cheie:

preţ , asigurare medicala , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2001
Populația:
406 locuitori

Dumbrava este un sat din cadrul comunei Trușeni, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 406 oameni. Satul Dumbrava a fost înregistrat oficial în anul 2001.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.