03 februarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1419
Facturile au pus în dificultate instituţiile de învăţămînt din țară
03 februarie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1419

Facturile au pus în dificultate instituţiile de învăţămînt din țară

Facturile mari din acest an pun în dificultate nu doar consumatorii casnici, dar şi administraţiile instituţiilor de învăţămînt din Republica Moldova.

Directorii unor şcoli sînt nevoiţi să facă modificări în bugetul instituţiei pentru a nu fi debranşaţi de la gaz sau curent. Alţi manageri spun că au găsit propriile soluţii pentru a face economii la factură, transmite Tvr Moldova.

Grădiniţa-creşă nr. 137 din municipiul Chişinău este frecventată de 351 de copii. Directorul spune că, în pofida scumpirii gazului şi a energiei electrice, instituţia preşcolară nu are nicio datoriile la facturile lunare. Asta, datorită responsabilităţii angajaţilor, dar şi becurilor LED.

ANA GUŢU, director, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Una dintre modalităţile cele mai eficiente este de a stinge lumina din toate încăperile atunci cînd ieşim. Am instalat becuri LED, care au viaţă mai lungă ca durată şi chiar, am citit, reduce 85% din energia electrică. Pe holuri avem becuri senzoriale. Tehnologia ne permite să se consume energie atît cît este nevoie.”

În grupe se menţine o temperatură de aproximativ 23 de grade, iar lumina este aprinsă doar în primele ore ale dimineţii şi seara. Copiii sînt învăţaţi prin jocuri interactive cum pot utiliza raţional resursele.

LUMINIŢA BUDEANU, educator, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Atunci cînd intrăm la baie, pentru a ne spăla pe mîini, le spunem ca robinetul să nu curgă permanent. Grupa noastră este foarte luminoasă, de aceea nu este cazul să menţinem mereu lumina aprinsă, doar în cazul cînd este înnorat afară.”

Iar pentru administraţia Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chişinău, economia la factură este o adevărată provocare. Blocul de studii este vechi, la fel şi majoritatea instalaţiilor electrice.

ANA CERTAN, director, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Chişinău: „Încercăm să profităm de lumina de afară. În timpul lecţiilor, atunci cînd putem, stingem lumina pe hol. În coridoare este un pic mai rece, dar sălile de clasă sînt foarte bine încălzite. Spun eu că ar fi foarte bine acum, cînd preţurile s-au dublat, s-au triplat, să se revină şi la suma per elev. Nu am avea de suferit, pentru că odată ce o bună parte se cheltuie pentru achitarea serviciilor, suferă dotarea laboratoarelor sau procurarea rechizitelor cel puţin.”

În 2023, bugetul anual pentru un elev, stabilit de Ministerul Educaţiei, este de puţin peste 16.300 de lei. Aici intră alimentaţia, rechizitele, întreţinerea, dar şi serviciile comunale.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1506
Populația:
1098 locuitori

Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.