08 decembrie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 1935
Putin a cerut clarificarea situației privind stocarea de către Moldova a gazelor în Ucraina
08 decembrie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 1935

Putin a cerut clarificarea situației privind stocarea de către Moldova a gazelor în Ucraina

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut Ministerului rus al Energiei să investigheze de ce gazul natural rusesc achiziționat de Moldova este stocat în Ucraina.

El a ordonat acest lucru la o întâlnire cu membrii Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, considerînd că situația menționată este stranie.

Șeful statului rus a abordat acest subiect în contextul discutării situației din Transnistria, inclusiv a situației cetățenilor ruși de acolo.

"În ceea ce privește cetățenii și drepturile lor în Transnistria, cetățeni ai Federației Ruse. Trebuie să acționăm reieșind din realități. Am atras întotdeauna atenția tuturor partenerilor și colegilor noștri asupra necesității de a respecta drepturile cetățenilor Federației Ruse care locuiesc pe acest teritoriu, pe teritoriul Transnistriei. În ceea ce privește situația socio-economică, nu este ușor acolo, inclusiv cu privire la asigurarea cu resurse energetice. Căci noi livrăm acolo gaze aproape gratuit de mulți ani. Gratuit. Dar, în ultima perioadă, din moment ce gazul trece prin teritoriul Moldovei, acolo apar probleme, pentru că Moldova are propriile greutăți, iar greutățile sînt mari, vedem acest lucru în sfera economică și cea socială", a spus Vladimir Putin.

În același timp, el nu a fost de acord că Moldova blochează livrările de gaze către Transnistria.

"Ei nu blochează deloc, pentru că în cazul în care ar bloca, atunci o parte din Ucraina nu ar primi gaz la centralele electrice. De aceea, ei nu blochează: lor înșiși nu le ajunge. Cu toate acestea, în aceste condiții, nu este clar de ce păstrează o parte, cum spun ei, din gazul moldovenesc primit de la noi, pe teritoriul Ucrainei. Trebuie clarificat acest lucru și voi cere Ministerului Energiei să atragă o atenție mai mare asupra acestui lucru ", a spus președintele rus.

Menționăm că Moldova în acest an a creat pentru prima dată o rezervă strategică de gaze în cazul întreruperii livrărilor de "combustibil albastru" de către Gazprom. Această rezervă depășește 200 de milioane de metri cubi și este păstrată în instalațiile de stocare a gazelor din Ucraina și România.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vladimir Putin , gaz , Ucraina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1905
Populația:
1027 locuitori

Alexeevca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Săghieni, Alexeevca și Lidovca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1905.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.