Arată noutățile începînd cu...

eye 883 Vizualizări

Deputat PAS: Procurarea energiei electrice de la MGRES ar avea cel puțin patru avantaje


Contractul pe 4 luni încheiat cu MGRES are cel puțin patru avantaje, consideră deputatul PAS, Dan Perciun.

Potrivit acestuia, un asemenea acord ne asigură cu energie electrică, contribuie la reducerea prețului de achiziție a luminii, generează riscuri mai mici pentru securitate și reduce riscul unui val de refugiați interni, notează Noi.md cu referire la tv8.

Perciun precizează că dacă se distruge linia de tranzit prin Ucraina și nu avem contract cu MGRES, „nu există alte soluții decît să stăm cu zilele fără electricitate. Asta evident ar avea consecințe majore și pentru cetățeni, și pentru economie”.

Contractul cu MGRES ne-ar asigura și reducerea prețului la electricitate „care riscă să bată orice recorduri și este absolut imprevizibil pe piață. Astăzi ar fi trebuit să cumpărăm electricitate cu 480 de USD, în loc de 72. Un preț mai mic la electricitate contribuie la stabilitatea internă și păstrează resurse în țară - fie pentru compensații mai mari la alte resurse energetice, fie pentru investiții”.

„Elitele din Transnistria nu-s monolit. Există și acolo grupări pro-destabilizare. Lipsa unui contract furnizează argumente adiționale pentru acțiuni provocatoare, care trebuie evitate”, a mai subliniat deputatul.

Acordul cu Centrala de la Cuciurgan ar asigura inclusiv „reducerea riscului unui val de refugiați interni, care în condițiile unui colaps total economic pe malul stîng ar căuta refugiu pe malul drept și ar genera probleme sociale și economice adiționale”.

Reamintim că sîmbătă, 3 decembrie, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES. Astfel, vor fi livrați aproximativ 204 mii MW, la prețul de 73 de dolari. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu.

Cuvinte cheie:

deputat , PAS , energie electrică

Localităţile Moldovei şi diasporei

Tomai

Statut:
Sat
Prima atestare:
1694
Populația:
3389 locuitori

Tomai este un sat şi comună din raionul Leova. Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3389 de oameni. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1694.

Citeşte mai departe