Arată noutățile începînd cu...

eye 850 Vizualizări

De ce am rămas pe întuneric, dacă primim lumină din România?


Guvernul a răspuns la întrebarea „De ce s-a întrerupt energia electrică în Republica Moldova, dacă aceasta este procurată din România și bombardamentele au loc în Ucraina?”, informează tribuna.

„Bombardamentele asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în țara noastră pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sînt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România” – se spune în răspunsul Guvernului.

Totodată, Executivul a precizat că, această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

În context, Guvernul a informat că, în anul curent, a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.

Reamintim că ieri, aproape toată Republica Moldova a rămas fără lumină din cauza unei pene de curent survenită după o serie de bombardamente din țara vecină. Acest lucru a creat haos pe străzi din cauza că nu lucrau semafoarele, oamenii s-au pornit pe jos spre case, iar mașinile au făcut coadă la benzinării.

Cuvinte cheie:

energie electrică , Romania

Localităţile Moldovei şi diasporei

Băxani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1471
Populația:
915 locuitori

Băxani este un sat şi comună din raionul Soroca. Băxani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 17 km de oraşul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Băxani a fost menționat documentar în anul 1471.

Citeşte mai departe