23 noiembrie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 1200
Tarlev:
23 noiembrie 2022, 15:00 Realitatea moldovenească views 1200

Tarlev: "Piața CSI este extrem de importantă pentru agricultorii moldoveni"

Principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești este, de fapt, piața CSI și, în primul rînd, a Rusiei, iar acum, practic neavînd relații cu acestea, agricultorii și sectorul real al economiei țării noastre întîmpină probleme.

Această opinie a fost exprimată de fostul prim-ministru, președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova, Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Tema cu Liudmila Belcenkova", relatează primul.md.

"Ei oferă cifre că pe primul loc în ceea ce privește exporturile este România. Este bine că exportăm ceva, dar volumele nu sînt cele de care Moldova are nevoie și nu cele pe care ni le-ar putea oferi piața CSI", a spus Vasile Tarlev.

Fostul premier și-a exprimat nemulțumirea față de politica externă urmărită de stat, subliniind că aceasta nu ține cont de nevoile agricultorilor de piețe de desfacere.

"În calitate de cetățean al Republicii Moldova, sînt nemulțumit de politica externă a statului. Mă întîlnesc adesea cu oameni de afaceri, iar prima întrebare pe care mi-o adresează este ce să facă cu bunurile? Astăzi, toate depozitele sînt pline cu produse. Unde să le vindem? Unul sau două containere în România? Sau jumătate de container în SUA sau Canada? Aceasta nu este o soluționare a problemei, avem nevoie de volume mari", a declarat președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova.

Potrivit lui Tarlev, în acest sezon multe legume și fructe au fost pur și simplu aruncate sau lăsate să putrezească pe cîmpuri, deoarece fermierii nu au a vut unde să-și vîndă produsele.

"De exemplu, soiul de struguri de masă "Moldova", care a fost întotdeauna evaluat și a costat cel puțin 12-14 lei pe kg, a fost vîndut în această toamnă vinăriilor cu 1,7 lei pe kg pentru prelucrare. Merele, care costă cel puțin 5-10 lei pe kg, agricultorii le-au vîndut cu 70 de bani la fabricile de conserve. Este acesta un sprijin pentru sectorul real al economiei?", a declarat Vasile Tarlev.

Rezumînd, fostul prim-ministru a subliniat că, potrivit informațiilor sale, 115-120 de mii de tone de mere sînt stocate în depozite, iar toate depozitele și frigiderele sînt pline cu produse agricole.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vasile Tarlev , piata , CSI

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.