17 noiembrie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 2170
Batrîncea: În Republica Moldova se abuzează pe seama stării de urgență
17 noiembrie 2022, 11:00 Realitatea moldovenească views 2170

Batrîncea: În Republica Moldova se abuzează pe seama stării de urgență

Starea de urgență este menținută artificial în Republica Moldova, întrucît pe perioada stării excepționale guvernarea ia decizii netransparente, fiind ignorate dezbaterile parlamentare.

O spune secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea. Vicepreședinte al Parlamentului. Potrivit socialistului, prin intermediul Comisiei Situații Excepționale, sub paravanul războiului din Ucraina, guvernarea PAS gestionează netransparent banul public, notează IPN.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, prelungirea repetată a stării de urgență este un abuz din partea guvernării PAS. Vlad Batrîncea spune că prezența țării de urgență exclude Parlamentul din procesul de luare a deciziilor, Legislativul fiind organul reprezentativ suprem în stat. Potrivit socialistului, nicio țară vecină cu Ucraina nu menține starea de urgență pe toată perioada războiului.

„În Republica Moldova se abuzează pe seama stării de urgență, ca să poată controla justiția, ca să poată aproba decizii financiare contare legii. Nu prin procedură parlamentară transparentă, ci prin intermediul Comisiei Situații Excepționale. În componența acestei comisii sînt tot reprezentanții PAS și ei iau decizii despre miliarde de lei din bugetul public național fără Parlament. E vorba de capitalizarea Energocom, subiect care nu a fost discutat și trezește mari semne de întrebare. Achiziția gazelor naturale din Polonia la un preț care inițial ni se s-a spus că este secret comercial, ulterior s-a aflat că era un preț mult prea mare pentru Republica Moldova. În stare de urgență se încalcă principiile transparenței. Nu sînt dezbateri parlamentare și cetățenii Republicii Moldova nu cunosc care este soarta banilor”, a spus Vlad Batrîncea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Fiind întrebat dacă Republica Moldova s-ar fi bucurat de sprijin din partea partenerilor externi, dacă ar fi fost condusă de o guvernare de stînga, prorusă, Vlad Batrîncea a menționat că PAS folosește sprijinul extern pentru a-și lustrui imaginea. Potrivit politicianului, partenerii occidentali ajută cetățenii Republicii Moldova, nu autoritățile.

„Eu nu comunic mai puțin cu partenerii din Europa decît o fac cei de la guvernare. Partenerii europeni de fiecare dată subliniază că ei ajută cetățenii Republicii Moldova, nu ajută partidele politice. Atunci cînd cineva încearcă să capitalizeze politic acest suport, este un lucru nesănătos în relația cu europenii. Tote țările din regiune au primit suport, nu este un sprijin adresat exclusiv Republicii Moldova. Este o manipulare să ni se spună că unii sînt frumoși și buni, de asta primesc ajutoare. Nu trebuie să se paraziteze pe seama acestui suport din partea organizațiilor internaționale, guvernarea trebuie să se laude cu realizarea propriilor promisiuni și cu rezultate economice”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Săptămîna trecută, la Chișinău, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE oferă Republicii Moldova 50 de milioane de euro în calitate de suport bugetar, bani ce vor fi utilizați pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. De asemenea, UE a pregătit Republicii Moldova un pachet financiar de 200 de milioane de euro. Banii vor fi acordați în caz de necesitate pentru ca țara să-și acopere necesitățile de gaz. Jumătate de sumă va fi oferită sub formă de grant, iar cealaltă – sub formă de împrumut.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1838
Populația:
1825 locuitori

Vertiujeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Vertiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 42 de km Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1825 de oameni. Satul Vertiujeni a fost întemeiat în anul 1838.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.