30 aprilie 2022, 10:30 Realitatea moldovenească views 2212
Moldova va cumpăra și în luna mai energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan
30 aprilie 2022, 10:30 Realitatea moldovenească views 2212

Moldova va cumpăra și în luna mai energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan

Moldova va cumpăra în continuare energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Se va întîmpla însă doar pe o perioadă de o lună şi la un preţ mai mare cu 6 dolari decît pînă acum.

Premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că preţul de achiziţie va fi de 59,5 dolari pentru un megawatt pe oră. Prim-ministrul a dat asigurări că tariful pentru consumatorii finali nu va creşte cel puţin, în luna mai, transmite moldovenii.md cu referire la publika.md.

"Din păcate, toate ofertele venite la tenderul anunţat de Energocom au fost scumpe. Cea mai ieftină din aceste oferte a fost de 96,5 dolari pentru un megawatt pe oră, ceea ce e aproape dublu faţă de preţul actual. Asta ar fi îndemnat o creştere semnificativă a tarifului pentru consumatori. Comisia Situaţii Excepţionale a abilitat Energocom-ul să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan achiziţia pentru o lună la cel mai mic preţ posibil. Am obţinut de 59,5 dolari pe un megawatt pe oră. Astfel, avem un răgaz de o lună să căutăm soluţii de durată", a spus Natalia Gavriliţa.

La licitaţia anunţată de Energocom au participat 6 companii, 5 dintre care au fost calificate. După ce concursul a fost amînat de cîteva ori, Guvernul a decis să negocieze doar cu Centrala de la Cuciurgan. Contractul existent de livrare a energiei electrice pentru Moldova expiră duminică. Înainte de asta, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a prelungit acordul tot doar cu o lună, invocînd incertitudinea privind aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale de la "Gazprom".

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

energie electrică , tarife , cumpărare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.