16 aprilie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1975
Pascaru: Problemei copiilor străzii nu i se acordă atenția cuvenită
16 aprilie 2022, 12:30 Realitatea moldovenească views 1975

Pascaru: Problemei copiilor străzii nu i se acordă atenția cuvenită

În R.Moldova problema copiilor străzii are un caracter permanent. Chiar dacă au existat tentative de a diminua riscurile asociate lăsării fără supraveghere a minorilor, prin crearea grupurilor de lucru comune autorități – societatea civilă, soluții pe termen lung nu au fost implementate.

De această părere liderul Mișcării "Voievod", Nicolae Pascaru, care atenționează că pe fondalul înrăutățirii situației economice în țară, cazurile de vagabondaj în rîndul copiilor vor crește. Activistul civic menționează că spre regret, autoritățile nu au un program amplu pentru combaterea acestui fenomen.

"Acum, la moment, vedem că situația economică din țară este defavorabilă, trebuie să ne așteptăm că vor exploda cîteva fenomene periculoase pentru societate: nefrecventarea școlii de către minorii rămași fără supraveghere, emigrarea cetățenilor, creșterea ratei criminalității, sporirea vagabondajului stradal. De fapt, guvernul trebuie să pregătească să facă față acestor probleme sociale, pentru că odată cu scăderea potențialului economic al statului, acest lucru este inevitabil".

Potrivit lui, cu cît mai rea este situația social-economică din țară, cu atît mai mult ia amploare fenomenul vagabondajului în rîndul copiilor.

"Ținem minte reformele realizate în anii 2010, 2011, cînd s-au închis o serie de case de copiii, ceea ce adus la reizbucnirea cazurile de vagabondaj în rîndul minorilor. Noi cînd am fost la guvernare, am lucrat mult în direcția remedierii situației. Grupuri de lucru au fost formate din reprezentanți ai administrației publice locale, a puterii centrale, dar și ai ONG-urilor, care au venit cu măsuri de profilaxie în vedere prevenirii acestui fenomen".

El a mai remarcat că pentru găsirea unor soluții pe termen lung la problema copiilor străzii e nevoie de o conlucrare strînsă între autorități, poliție, societatea civilă.

"Din păcate, R.Moldova va trece printr-o perioadă foarte dificilă, este important ca clasa politică să nu se arunce în diferite discuții geopolitice aprinse, dar să rezvole problemele reale ale cetățenilor", a subliniat Pascaru.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
79 locuitori

Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.